ВРШАЦ- ВАЗДУХОПЛОВНА АКАДЕМИЈА УСПОСТАВЉА САРАДЊУ СА „ЕРБАСОМ“

  Председница Владе Републике Србије Ана Брнабић обишла је данас Тренинг центар Ваздухопловне академије у Вршцу, где је потписан Меморандум о сарадњи између Министарства просвете, науке и технолошког развоја, Ваздухопловне академије и компаније "Ербас". Брнабић је том приликом истакла да нам сарадња са "Ербасом" отвара велике потенцијале, додавши да је то Европа којој Србија тежи - Европа сарадње, напретка и мира. Она је подсетила на то да је, када је амерички гигант "Боинг" шездесетих година прошлог века најавио скори излазак модела "747 Џамбо", Европљанима било јасно да морају нешто да учине како би се успешно борили са стандардима које је поставила та компанија.

Премијерка је, међитим, указала на то да тада нико није био довољно јак да својом индустријом буде конкурентан "Боингу", ни Француска ни Енглеска ни Немачка, али да су удруживањем у заједничку фирму ''Ербас'' те три државе и њихове компаније из области авио-индустрије направиле историјски искорак. Према њеној оцени, компанија "Ербас" је кроз деценије свог трајања увек била узор еврoпског јединства и пример како је све могуће уколико се удружујемо, а не раздружујемо. Председница Владе је рекла да је европска сарадња кроз економско удруживање једини могући начин за превазилажење нагомиланих проблема. За нас и овај пример то показује, а трансфер знања вредан је колико и саме инвестиције, истакла је она, изразивши задовољство због тога што Ваздухопловна академија наставља традиционалну сарадњу са великим европским ваздухопловним компанијама. Према њеним речима, у наш систем дуалног образовања улази гигант, највећи од највећих – „Ербас". Брнабић је указала на то да је у националном ваздухопловном тренинг центру обједињено средње и високо дуално образовање, као и могућност развоја неформалног образовања у складу са највишим ваздухопловним стандардима. Овај центар ће, како је нагласила, по својим капацитетима бити међу три највећа ваздухопловна центра за обуку у Европи, на коме ће се школовати кадрови за потребе домаћих и страних компанија и војске и полиције Србије.

Она је рекла да је ово други пут да посећује Тренинг центар Ваздухопловне академије у Вршцу, као и да је у претходном периоду обишла и део те академије у Београду, при чему је изразила задовољство због тога што све напредује у складу са устављеном динамиком. Завршили смо још једну зграду, а у међувремену смо постигли одређене договоре са Министарством унутрашњих послова и Министарством одбране како би се нашли на услузи Академији, као и са Министарством просвете, науке и технолошког развоја да даље развијамо овај пројекат, навела је председница Владе. Брнабић је истакла да је овај пројекат од стратешког значаја и за нашу авио-индустрију и за позиционирање Србије не само у Европи, већ и у светским оквирима, као снаге у обуци пилота, авио-механичара и техничара, али и у смислу дуалног образовања. Брнабић је Тренинг центар Ваздухопловне академије обишла са министром унутрашњих послова Александром Вулином, министром грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томиславом Момировићем и председником Покрајинске владе Игором Мировићем. Након обиласка симулатора летења за обуку пилота и контролног торња, где је изложен пројекат реконструкције ове образовне установе, присутни су присуствовали летачком програму, а потом је уследило потписивање Меморандума. Тај документ су потписали потпредседник компаније "Ербас" за Јужну Европу и Израел Сезар Санчез Лопез, помоћница министра просвете за дуално образовање и васпитање Габријела Грујић и директор Ваздухопловне академије Горан Цвијовић. Овим меморандумом предвиђено је технолошко повезивање са "Ербасом" у смислу опремања тренинг центра и заједничка реализација обука, то јест достизања стандарда како би се са "Ербасом" реализовале обуке механичара и пилота за типове хеликоптера које та компанија производи.  

извор: srbija.gov.rs