ОДРЖАН ПРВИ ФЕСТИВАЛ СЛОВАЧКОГ НАИВНОГ СЛИКАРСТВА
Први фестивал словачког наивног сликарства у Србији који је одржан у првој половини октобра у Kовачици, био је прилика да се широј јавности приближи ова врста уметности, али и да стручњаци разговарају о наивном сликарству.

Павел Бабка, оснивач галерије и фондације Бабка Kовачица, рекао је да организовање овог фестивала представља покушај да се наивно сликарство Словака у Србији представи и на друге начине, а не само излагањем слика и прављењем каталога.

"Последњих година видели смо да нам маркетинг и пропаганда није најбоља, да много заостајемо за светом, да долазе младе генерације које на сасвим другачији начин желе и могу да приме информацију о томе шта то слика словачка мањина у Србији, и зато смо решили да кроз фестивал на разне начине покажемо и нешто друго. Тако да смо у Заводу за културни развитак поред изложбе организовали конференцију на којој су стручњаци из разних области, али највише етнолога и антрополога говорили о наивном сликарству и о мањини, шта то значи за једну мањину кад се налази у једном другом простору и да слика. Практично да сликарство тражи свој идентитет", рекао је Бабка.

Инфо: beta.rs