200 хиљада посетилаца на 65. Грожђебалу у Вршцу

Јубиларни 65. Дани бербе грожђа одржани су минулог викенда у Вршцу. Процена Туристичке организације Вршца је да је овогодишњи Грожђебал посетило више од 200.000 људи, а податак надлежних државних органа говори да је више од 30.000 дошло из суседне Румуније.

Симболично, ова манифестација започела је у четвртак, печењем кобасица на видиковцу код цркве Светог Крста, концертима локалних бендова на великој бини у центру града и избором за Винску лепотицу у хотелу Вила Брег.

За Винску лепотицу изабрана је Милица Рајин, за пву пратиљу Нађа Пилић, за другу пратиљу Милица Брадваревић, за најшармантнију Александра Чебзан Земан, а за девојку са најлепшим осмехом Драгана Грујић.

У петак, у подне, у холу Градске куће, свечано је отворена традиционална Изложба Грожђе, воће и вино, у холу Градске куће. Одржане су и Грожебалске уличне трке са преко 320 учесника. Вече на великој бини, на Тргу Светог Теодора Вршачког, започело је концертом „Мали јубилеји“ Музичке школе Јосиф Маринковић. Уследило је грандиозно свечано отварање и примопредаја кључева између градоначелнице Вршца Драгане Митровић и привременог, грожђебалског градоначелника, Винка Лозића, а потом су Вршчани и њихови гости уживали у спектакуларном ватромету и концерту Тање Савић, који је пратило више од 20.000 људи.

„Виноградарство је у Вршцу једна од најважнијих, а свакако најстарија привредна грана, тако да се Грожђебалу поред гостију и Вршчана највише радују наши виноградари јер представља крај сезоне великих послова и убирање плодова њиховог целогодишњег рада. Драги виноградари, локална самоуправа ће заједно са вама и у будућности наставити да унапређује виноградарство као своју исконску традицију како бисте што пре достигли ниво производње попут земаља које су највећи извозници вина на свету. Овако велики број учесника и посетилаца овогодишње манифестације, резултат је традиционалног гостопримства који сте ви драги Вршчани створили, а ја сам поносна што годинама и деценијама на најлепши начин представљате свој град. Заједно ћемо и у наредним годинама чинити све да будемо још бољи домаћини и да сваки следећи Грожђебал буде још посећенији“, истакла је у свом говору на отварању 65. Грожђебала градоначелница Вршца Драгана Митровић. Отварању су присуствовали и гости из Републике Српске, Мађарске, Румуније и Северне Македоније.

У суботу је одржан дечји масенбал. Учествовало је више од 180 дечака и девојчица из Вршца и околине. Најуспешније маске награђене су од стране жирија. По завршетку маскенбала, на великој бини је уследио дечји програм у више сегмената, а увече, после свечаности пријема нових витезова у Банатски вински ред Свети Теодор, одржани су концерти Сергеј Ћетковић и Тропико бенд.

Најпосећенији дан Грожђебала била је недеља. У подне је кроз центар продефиловала карневалска поворка, са више од 20 група, које су се представиле посетиоцима, по завршетку карневала.

Сви који су се нашли у ширем центру Града, негде од 14 часова, учествовали су у несвакидашњем догађају који се може видети само у Вршцу и који увек обележи огромна заинтересованост грађана. Све очи упрте су у небо.

Реч је о својевсној ваздушној лутрији, током које се из авиона, избацује грожђе са наградама. Свако ко је ухватио неки од више од 150 падобрана, са наградним купонима, могао је да дође у просторије Туристичке организације Вршац по награду. Дародавци награда били су локални привредници и фирме које послују у Вршцу. У првих сат времена подељено је више од стотину нграда: ваучера за пиће у вршачким кафићима, поклон пакета робе и слично. Они који нису преузели награду, то могу да учине у просторијама Туристичке организације Вршац, Трг Победе 1, у радно време, до краја овог месеца.

Недељно вече обележило је свечано затварање, Винко Лозић је симоблично вратио кључеве Града Вршца градоначелници Вршца и пожелео јој да и убудуће подједнако успешно води овај јужнобанатски град.

„Драги наши гости, драги суграђани! Дошао је моменат да затворимо нашу највећу светковину иако се енергија овогодишњег Грожђебала још увек осећа на сваком кораку. Винко Лозић ме је већ обавестио да су посетиоци ове године оборили све рекорде Дана Бербе Грожђа какве ни он сам не памти, а знамо сви добро колико година је он привремени градоначелник. Ја му се захваљујем што је и током овог Грожђебала водио рачуна о нашем граду и да га Вршчанима вечерас врати у најбољем реду. Желим још једном да се захвалим свим гостима на указаном поверењу и незапамћеној посети, драго ми је што можемо да вас задовољне и веселе испратимио из Вршца, а вама драги Вршчани од срца хвала што сте били предивни домаћини и што сте наш град представили у најлепшем светлу. Захваљујући вашем гостопримству у претходна три дана, употпунили сте богат садржај који је Вршац припремио за овогодишњу манифестацију. Зато, уживајте и вечерас, сви заједно у Грожђебалском програму, и видимо се наредне године“, рекла је градоначелница Вршца Драгана Митровић на затварању Грожђебала.

„Велико финале“ 65. Грожђебала био је концерт највеће звезде са ових простора – Здравка Чолића, одржан после свечаног затварања. Три и по сатни спектакл пратило је више од 40.000 људи.

Извор-еВршац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *