25. међународни фестивал фолклора „Вршачки венац“
Отворен је 25. међународни фестивал фолклора "Вршачки венац", на Тргу Светог Теодора Вршачког. Организатори овог догађаја су Културни центар Вршац, под покровитељством Града Вршца и са суорганизаторима, Туристичком организацијом Вршац и Центром Миленијум Вршац.Након традиционалног дефилеа учесника централним улицама града, одржан је пријем за ансамбле учесника у Градској кући и размена поклона, а затим је градоначелница Вршца, Драгана Митровић свечано отворила овогодишњи јубиларни фестивал на тргу. Фестивал је почео ревијалним програмом 7. јула, у коме су наступали јуниорски и сениорски ансамбли културно-уметничких друштава са територије града Вршца, као и суседних општина.


Званични фестивалски програм, обележио је наступ учесника из Јужне Кореје, Колумбије, Португалије, Бразила, Бугарске, Канаде, Румуније и Србије. У импресивним наступима и богатом програму, који ће се и даље одвијати на великој бини у центру града, гости ће моћи да уживају до 10. јула. На овогодишњој фолклорној светковини своју културу и традицију, у наредна три дана, представљају гости из Бразила, Колумбије, Јужне Кореје, Португала, Канаде, Румуније и Србије, укључујући и ансамбл који је представник Града Вршца. Мађарски фолклор представља мешани ансамбл из Војловице и Скореновца, а српски фолклор ансамбл „Опленац" из Канаде и ансамбл КУД „Лаза Нанчић" - представник града домаћина.


Љубитељи фолклора имају и ове године прилику да уживају у наступима 8 ансамбала.   Осим званичног дела, фестивал је и ове године обогаћен низом пратећих програма, свечаном фестивалском поворком, радионицом учења једне традиционалне српске игре за чланове гостујућих ансамбала, изложбама и Етно сајмом у организацији ТО Вршац.


Међународни фестивал фолклора „Вршачки Венац", кроз своју дугу традицију неговао је вредности богате фолклорне традиције наших простора, а кроз учешће близу 700 ансамбала из свих крајева света приказао и највреднија достигнућа међународне фолклорне сцене.


Фото-Град Вршац