5 милиона евра Вршцу од Европске банке за обнову и развој

Градоначелница Вршца Драгана Митровић потврдила је да ће Град Вршац добити више од 5 милиона евра, у оквиру пројекта који је пре неколико дана промовисала министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.

„Приоритетна инвестиција за финансирање је пројекат коришћења обновљивих извора енергије у даљинском грејању, као и реконструкција приоритетно изабраних подстаница. Укупна вредност пројеката је процењена на преко пет милиона евра, а велики бенефити очекују се за сам град и све грађане Града Вршца”, истакла је градоначелница Вршца Драгана Митровић.


Према њеним речима, Град Вршац ће инвестицију усмерити на топлотну пумпу која користи топлоту пречишћених отпадних вода (ОИЕ) и реконструкцију приоритетно изабраних подстаница.

Реализација поменутих значајних пројеката обезбедиће да цена топлотне енергије из обновљивог извора буде нижа од упоредиве, која се добија из постојећег фосилног горива, што ће имати позитивне ефекте на пословање предузећа и формирање цена ка купцима топлотне енергије.

Министарка рударства и енергетике у Влади Републике Србије Дубравка Ђедовић, изјавила је да су Влада Републике Србије и Министарство рударства и енергетике покренули аукције за доделу тржишних премија за ОИЕ, које ће за резултат имати 450 нових зелених мегавата, а у наредне три године 1.300 мегавата, који ће унапредити енергетску сигурност и смањити негативне утицаје енергетике на животну средину.

Пројекат се спроводи уз финансијску подршку Европске банке за обнову и развој, Аустрије и Швајцарске. Међу 10 јединица локалне самоуправе које ће учествовати у програму је и Вршац, а ту су и Панчево, Бечеј, Богатић, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Ниш, Нови Пазар и Параћин.

Извор-еВршац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *