Панчево: Бројне мере и примери међугенерацијске сарадње

Многе породице суочавају се са бројним изазовима, а мало њих зна за доступност и ефикасност одговарајућих и разноврсних услуга подршке у заједници. Само кроз адекватно функционисање свих установа у систему образовања, социјалне и здравствене заштите, може се допринети побољшању квалитета живота породица, бољем усклађивању рада, родитељства и других породичних обавеза. Да би породично окружење било место прихватања и припадности, неопходно је континуирано градити културу равноправности и толеранције и на томе треба да радимо сви заједно, укључујући и медије, што је и циљ самог пројекта „Међугенерацијском сарадњом до очувања породице“.  

Без породице нема ни будућности

Подршка рађању претходи свим мерама и активностима, сагласни су у већини локалних самоуправа.  

Миленко Чучковић са сарадницима на "Данима породице"  

 

Миленко Чучковић, члан Градског већа за рад, запошљавање и социјалну политику Града Панчева представио нам је пронаталитетне мере:

„Град Панчево низом пронаталитетних мера пружа подршку породицама са децом. Из буџета Града издваја се за једнократну новчану помоћ мајкама за прворођено дете 20.000 динара, за незапослене мајке издваја се шест месеци по 7.000 динара, за беби пакет 5.000 динара, а за пригодан поклон за прворођено дете у Граду у календарској години 100.000 динара. Град Панчево ће наставити да у континуитету одржава све мере које су актуелне и последњих неколико година, а у вези са популационом политиком. Ту пре свега мислим на подршку за вантелесну оплодњу. Као и претходних година, и буџетом за 2022. годину определили смо одређена средства за финансирање покушаја вантелесне оплодње, тј. суфинансирање трошкова за вантелесну оплодњу паровима који су без успеха имали три покушаја.

 

 

Такође, наставићемо да подржавамо и родитеље с тројкама и четворкама као и до сада. Наставићемо да слушамо наше суграђане и све добре и племените идеје ћемо имплементирати у будућности у наш рад како бисмо испратили све оно што ради држава и како бисмо и ми са локалног нивоа успели да дамо наш допринос у популационој политици Републике Србије“ рекао је Чучковић закључивши да без породице нема ни будућности.

Без међугенерацијског дијалога и солидарности нема ни развоја друштва и очувања породице као стуба сваког друштва.

Међународни дан младих - Међугенерацијска солидарност

То је био овогодишњи слоган. Солидарност међу генерацијама не треба схватити само у финансијском смислу, већ је врло важна међусобна сарадња, разумевање и суживот генерација. Она је сада због измењене демографске структуре важнија него икад, с обзиром на то да постојећа решења не могу гарантовати одговарајућу здравствену и социјалну заштиту за све грађане, што представља језгро политичке и социјалне сигурности за свако друштво.  

 

Град Панчево и Канцеларија за младе Панчево у сарадњи са Домом омладине Панчево, традиционално и ове године обележили су 12. август, Међународни дан младих.

 

 

 

- Млади су најбољи представници и промотери наше земље, најјачи ресурс и покретачка снага. Наша је обавеза да младе укључимо у све сфере друштвеног живота и да учврстимо свакодневну сарадњу, како бисмо заједно стварали што бољу садашњост. Пружањем подршке младима, њиховим оснаживањем и обезбеђивањем услова за њихов развој, удруженим снагама, постављамо и чврсте темеље за што перспективнију будућност. Млади, искористите на најбољи могући начин све што вам младост пружа, поручио је тим поводом Александар Стевановић, градоначелник Панчева.

Опажа се да се решења могу наћи у промени односа међу генерацијама, трагању за новим формама размене и новом одговорношћу код свих генерација: младих, средовечних и старијих. Неколико генерација, пре свега жена, сусреће се на једној лепој манифестацији.

   

 

Сваке прве суботе у септембру Удружењe жена „Доловке“, организују „Штрудлијаду“ у Долову. Она окупља сладокусце и љубитеље кулинарских специјалитета овог краја, који се друже, размењују мишљења… За ове 23. године колико се одржава „Штрудлијада“ имали смо прилику да пробамо слатке и слане штрудле, али и аутентичне специјалитете из разних крајева Србије, из којих долазе учеснице ове манифестације.   Све похвале упућене су женама из удружења „Доловке“, јер је њиховим преданим радом „Штрудлијада“ постала једна од водећих манифестација у Јужном Банату. Представља бренд Панчева и поставља га на посебно место мапе манифестационог туризма Србије. Од младих, преко жена средњих година до оних старијих све оне сарађују успешно и своје искуство несебично преносе другим удружењима која такође организују разне манифестације на територији града Панчева.    

 

Поводом 1. октобра, Међународног дана старијих особа, у Геронтолошком центру у Панчеву отворена је изложба слика.  

 

У Клубу за одрасла и стара лица у Панчеву отворена је изложба уметничких слика насталих на ликовним колонијама током 2020. и 2021. године. Такође су учествовали и корисници ликовне секције домског смештаја са насликаним портретима. Сви су били изузетно задовољни, поносни, срећни, усхићени, поручују из Геронтолошког центра Панчево.    

 

Мере које се тичу старих лица и пензионера

 

У Секретаријату за јавне службе и социјална питања Града Панчева добили смо информације о следећим услугама/ мерама које се тичу старих лица и пензионера: Услуга помоћ у кући обезбеђује се одраслим и старијим лицима која услед старости, хроничне болести или инвалидитета имају ограничене физичке и психичке способности да задовоље свакодневне основне личне и животне потребе и којима породична подршка није довољна или није расположива, односно живе сами и нису у стању да се старају о себи или живе са сродницима који нису у стању да им пруже адекватну помоћ.

Услуга помоћ у кући обезбеђује се обављањем неопходних кућних послова (одржавање чистоће стана, набавка хране, доношење куваних оброка и других потребних ствари, одржавање личне хигијене и слично), посредовањем у обезбеђивању различитих врста услуга, пружањем помоћи у задовољавању социјалних, културно-забавних и других потреба и пружањем одређених здравствених услуга из области примарне здравствене заштите. Остварује се у потребном броју сати сваког дана у месецу осим недеље, државног и другог празника, у зависности од процене стручног радника пружаоца услуга и утврђеног степена подршке за сваког корисника.

Услугу помоћ у кући пружа Установа за смештај и збрињавање старих лица Геронтолошки центар Панчево, путем Службе клубова за стара и одрасла лица и помоћ у кући.  

Једна од мера коју Град спроводи је и остваривање права право на повлашћен превоз, које остварују следећа лица: деца до 6 година старости; лако ментално ометена деца која похађају Школу за основно и средње образовање "Мара Мандић" Панчево; умерено и теже ментално ометена деца и омладина и аутистична деца и деца са другим сметњама обухваћена дневним боравцима у Школи за основно и средње образовање "Мара Мандић" Панчево и Дому "Срце у јабуци" Јабука; деца оштећеног слуха (глува и наглува); труднице и породиље до годину дана од дана рођења детета; слепа и слабовида лица; параплегичари, дистрофичари и лица сродних обољења; болесници на дијализи и лица са трансплантираним бубрезима; пензионери свих категорија без обзира на године живота; ратни војни, мирнодопски и цивилни инвалиди рата; корисници породичне инвалиднине и чланови породица погинулих у оружаним акцијама после 18. августа 1990. године; избегла и привремено расељена лица којима је због тешке болести потребна чешћа контрола лекара.  

Растерећење кућног буџета многих породица представља мера да редовни ученици средњих школа и студенти до 26 године живота из социјално угрожених породица имају право на потпуно регресирање трошкова превоза (бесплатан превоз) у међумесном, градском и приградском саобраћају.    

Слађана Глишић    

„Пројекат "Међугенерацијском сарадњом до очувања породице“ суфинансира Министарство културе и информисања Републике Србије. Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”   .

     </img loading="lazy">