Данас конститутивна седница Скупштине Србије
Данас, са почетком у 10 часова, биће одржана конститутивна седница Народне скупштине на чијем дневном реду, као прва тачка, је потврђивање мандата нових народних посланика.

Нови сазив парламента биће конституисан потврђивањем најмање две трећине посланичких мандата. Такође, на дневном реду су и избор председника парламента, избор потпредседника, именовање генералног секретара Народне скупштине, избор чланова радних тела и избор чланова сталних парламентарних делегација у међународним институцијама.


Конститутивном седницом ће председавати најстарији посланик Стојан Раденовић, а њему ће у раду помагати по један, најмлађи, народни посланик са четири изборне листе које су добиле највећи број посланичких мандата, као и генерални секретар Народне скупштине.


Пре приступања избору председника парламента, Народна скупштина одлучује да ли ће се гласати тајно или јавно, а за председника Народне скупштине изабран је народни посланик за кога је гласала већина од укупног броја народних посланика.


Број потпредседника Народне скупштине, према Пословнику, утврђује се на предлог председника парламента. У Народној скупштини треба да се формирају и посланичке групе, а једну може чинити најмање пет народних посланика.


Конституисањем скупштине почиње да тече рок од 90 дана за формирање нове владе. На изборима 17. децембра учествовало је 18 изборних листа, а у посланичке мандате освојило је њих 10.