Делегација Скупштине АП Војводине на Генералној скупштини и АЕР-овом Црноморском самиту

Председник Скупштине АП Војводине Балинт Јухас и потпредседници Дамир Зобеница и Александра Малетић учествују на 8. Црноморском самиту у Батумију у Грузији, који се одржава у оквиру Генералног заседања Скупштине европских регија (АЕР), чији је АП Војводине дугогодишњи активан члан.

Тема овогодишњег Црноморског самита је проширење Европске уније и црноморски регион, а учесници самита расправљали су о важности европских интеграција земаља Црноморског региона за политичку стабилност и унапређење економије, трговине, енергетике, безбедности, културе и образовања у овој области.


Председник Скупштине АП Војводине Балинт Јухас оценио је да проширење Европске уније на земље Црноморског региона које још нису чланице ЕУ може имати конкретне бенефите и за државе овог региона, али и за саму Европу.


Када је реч о сарадњи унутар Црноморског региона, она може бити кључна за унапређење стабилности, развоја и просперитета у државама око Црног мора, али и држава попут наше кроз коју протиче Дунав који се улива у Црно море, што нас директно наслања на овај регион. Ове земље имају богату културну, историјску и економску баштину која може послужити као добар темељ за успешну сарадњу“, рекао је председник Јухас.


Потпредседник Скупштине АП Војводине Дамир Зобеница, који је и потпредседник АЕР-а задужен за регионални економски развој, истакао је да је економски потенцијал Црноморског региона изузетно велик, с обзиром на његову стратешку локацију, природне ресурсе и инфраструктурне могућности.


Сарадња у областима као што су привреда, енергетика, туризам и инфраструктура може донети корист свим државама у овом подручју. Њихово приближавање ЕУ отворило би нова тржишта и без обзира на све разлике и размимоилажења по одређеним питањима појединих земаља, њихова већа повезаност допринела би унапређењу квалитета живота грађана, али и општој политичкој стабилности“, рекао је потпредседник Зобеница који је учествовао и на претходном Црноморском самиту у Одеси, одржаном 2018. године, а који је био посвећен синергији Црног мора и Дунава.


Самит је отворио председник АЕР Алберт Кастеланос Мадуел, а у уводном делу присутнима су се обратили и председник Аутономне Републике Аџара Торнике Ризхваџе, председник Скупштине АР Аџара Давит Габаиџе, као и представници Министарства спољних послова грузије и Министарства финансија и економије АР Аџаре.


На Генералној скупштини АЕР током преподнева усвојено је и неколико стратешких докумената, међу којима је и Стратегија АЕР-а за период 2024 – 2031., која се односи на залагање ове организације за развој демократије и повећање укључености грађана у процес доношења одлука, унапређење солидарности и правичности, одрживог развоја и кохезије, иновација и регионалне сарадње.


Скупштина европских регија (АЕР), чија је АП Војводина чланица од 2002. године, је највећа независна мрежа у широј Европи, која окупља регије из 35 земаља, од Норвешке до Турске и од Грузије до Португала. АЕР је присутан на европском континенту, како унутар тако и ван Европске уније, а са регијама чланицама представља глас регионалних власти још од 1985. године и игра кључну улогу у препознавању регија као опредељујућих актера у креирању европске политике.


Делегација Скупштине АП Војводине борави у грузијском граду Батуми у Покрајини Аџара, где учествују у раду Генералне скупштине АЕР-а и 8. Црноморском самиту који се одржава у оквиру Генералне скупштине.