ДОДЕЉЕНА ВЕЛИКА БАЗЈАШКА ПОВЕЉА
Поводом Дана Преображења, Српска заједница из Румуније традиционално додељује „Велику Базјашку Повељу“ за укупно песничко и књижевно дело, а овогодишњи добитник великог признања, 29. по реду је песник Никола Вујчић из Београда.

Град Вршац је покровитељ ове награде и једини град у Србији који на такав начин подржава српску културу и књижевност српске националне мањине у Румунији.  

Награда се традиционално уручује у Базјашу поред Дунава, при српском манастиру којег је по предању основао Свети Сава 1225. године и сходно томе, манастир носи име „Вазнесења Господњег, Светосавска Обитељ“.   Након одржаног богослужења испред манастира, пред великим бројем Срба из Румуније, Повеља је свечано додељена Николи Вујчићу.

Додели Повеље су присуствовала свештена лица и представници четири српска манастира Срба из Румуније. Свечаном тренутку присуствовали су и председник Матице Српске, др Драган Станић, генерални секретар Матице Српске, др Милан Мицић и председник Савеза Срба из Румуније, Огњан Крстић.   У име Града Вршца, додели је присуствовао др Трајан Качина, члан Градског већа за културу, који се овом приликом обратио јавности:   „Част ми је и задовољство да у име Града Вршца могу присуствовати овако великом догађају. „Велика Базјашка Повеља“ је признање које је одавно превазишло локални карактер.

Подршку коју држава Србија, Матица Српска и Град Вршац дају, доказ је саме величине овог признања. Град Вршац подржава Вашу активност и почаствовани смо што можемо на овај начин допринети бољој сарадњи и повезаности са Србима у Румунији. Могу вас осигурати да је наш град сигуран партнер који ће наставити да подржава ову посебну манифестацију, међу осталим стварима и због чињенице да ми знамо вредност културе националних мањина. Лично, као припадник националне мањине у Србији, могу рећи да ми је посебно драго што мултикултурални Вршац стоји чврсто иза српске националне мањине у Румунији.

Добитнику Повеље желим пуно успеха и надаље, а Савезу Срба из Румуније да настави са овако добром организацијом и да се видимо и следеће године.“  

Након доделе признања, у Српском Дому Културе који функционише при манастиру, одржано је међународно песничко вече са српским песницима из Србије, Румуније, Републике Српске, Хрватске, Чешке, Немачке и Француске.

Извор: vrsac.com