„ДРУГАЧИЈИ ПОГЛЕД“ НА УМЕТНИЧКО СТВАРАЛАШТВО КОВАЧИЧКИХ УМЕТНИКА

У оквиру 71. Ковачичког октобра у Галерији наивне уметности отворена је изложба уметничких предмета девет аутора. Изложба носи назив „Другачији поглед“, због жеље да се прикажу несвакидашња дела.

 

Ковачица је пре свега позната по наивном сликарству, али њени становници талентовани су и за уметничке занате. Неки од хобија претворени су у додатни извор зараде, или се раде из чистог задовољства. Тако се могу видети дрвене играчке, лампе од тикви, макете старих једрењака, керамички украси и много тога још. Јано Жолнај израђује ликове из словачких бајки, као што су Баба Јага, митски коњи, јаје које је пошло у свет. „Словаци имају сакупљача народних прича, Павел Допчински, и ја користим ликове из тих прича и оживљавам их у виду играчки“, каже Жолнај.

Инспирисан животом у Војводини Данијел Валовец је почео да обрађује тикве, суши их, дуби и резбари у облику предивних лампи. „Мене највише инспирише што свака тиква има свој облик, ниједна није иста. Ту долази до изражаја сама природа, која је највећи уметник по мени, и највећа моја инспирација“, наглашава Валовец. Желислава Пољака интересује графички дизајн, па су његови радови фото-манипулације, слике настале мешањем исечака са других фотографија.

„Нисам радио са намером да шаљем неку поруку посматрачима, али у свакој слици може да се види нешто, као и код уметничке слике, може нешто да се закључи из тога“, сматра Пољак. „Галерија наивне уметности се читав низ година труди да освежи културни живот Ковачице неким несвакидашњим изложбама. Тако је то и овај пут, током трајања 71. Ковачичког октобра“, наводи Ана Жолнај Барца, директорка Галерије наивне уметности. Изложба „Другачији поглед“ допала се посетиоцима, а међу њима је било више ђачких екскурзија и гостију из иностранства.

Извор: rts.rs