Град Вршац добија затворени базен
Скупштина Града Вршца донела је Одлуку о прибављању у јавну својину Града Вршца, од Републике Србије, парцеле поред Центра Милленниум, у циљу привођења земљишта планираној намени – изградњи затвореног базена.


Сада су се створили сви потребни услови да се комплетира врхунски спортски садржај, који, на једном месту, већ чине Центар Милленниум и реконструисани стадионски комплекс, тик уз прелепи Градски парк, а у подножју Вршачких планина.

Наравно да Град Вршац овај пројекат неће финансирати сам. Као и за све друге велике пројекте, подршку ће добити од републичких и покрајинских органа, са којима локална власт има одличну сарадњу.

Битна ставка је и континуитет подршке грађана. Многе пређашње власти, деценијама уназад, обећавале су изградњу затвореног базена. Обећавали су и отворени базен. Јесу га започели. Али, како су ствари текле, никада га не би завршили. И није то било једино њихово пусто обећање, нити би била једина њихова „промашена“ инвестиција. Садашња власт разуме очекивања грађана, превазилази тешкоће и ради конкретно.

Што обећа, спроведе. Отворени базен, упркос огромним опструкцијама, неоправданим материјалним трошковима и другим начињеним грешкама претходника, завршен је и предат грађанима на коришћење, захваљујући великом ангажовању садашњег градског руководства, које је за овај пројекат обезбедило 195.000.000 динара.


„Поносна сам на то како смо успели да се изборимо са катастрофалним затеченим стањем на локалитету, непотпуном техничком документацијом, недостатком грађевинских дозвола и још пуно процедуралних проблема, који су се нагомилавали годинама. За мање од годину дана, направили смо нови пројекат и спровели грађевинске радове, те је први вршачки олимпијски базен отворен у лето 2018. године, за све наше суграђане. Они критикују, ми радимо. Србија не сме да стане“, каже за портал еВршац Драгана Митровић градоначелница Вршца.

Отворени базен изграђен је по такмичарским стандардима и предуслов је за развој водених спортова. Начињен је значајан корак ка приближавању организацијама великих међународних такмичења. На њему се већ организују бесплатне школе пливања за децу, као и други спортско рекреативни садржаји. Поред великог базена, изграђен је и мали базен за децу.

И планови за изградњу базена затвореног типа, према речима Марка Рашића, члана Градског већа задуженог за спорт и омладину, заснивају се на највишим европским стандардима.

„У наредном периоду планира се и оснивање ватерполо клуба, школе за обуку пливања и роњења са опремом. Наведени кораци су препознати као витални за даље унапређење спорта и квалитета живота свих грађана“, каже Рашић. Рашић подсећа да су многи, из разних побуда, осуђивали избор локације за отворени базен.

„Да је пројекат остао како су га замислили наши претходници, речи критике би наишле на одобравање, јер је, из њихових поступака, било очигледно да им првенствена намера није била интерес грађана. Али, са изменама које смо начинили, инфраструктура и садржаји око базена, одлично су се уклопили са највећим вршачким купалиштем, Градским језером. Сада је и то један предиван туристичко-рекреациони комплекс, који Вршчанима и гостима нуди бројне садржаје и на којем многи наши суграђани проводе време током целе године“, истакао је Рашић.


Извор-еВршац.рс