Градитељ виолина из Ковачице добитник Сретењског ордена
Градитељ виолина из Ковачице Јан Немчек ручно израђује инструменте на начин како су то радили стари италијански мајстори. Купци су му најчешће из Америке, Русије и Кине. На његове виолине чека се годину дана, а за израду једне потребно је око 200 сати рада.


Немчеку, који се овим послом бави више од четири деценије, ове године уручено је и Сретењско одликовање. Јан Немчек, градитељ виолина из Ковачице, познат је широм света по ручној изради ових инструмената на начин како су их стварали чувени мајстори од Аматија до Страдиварија. Градња почиње још у шуми јер од правилног избора смрче и јавора зависи квалитет.


"Међу смрчама које се користе за горњу таблу, која продукује тон, имате ону која звучи резонантно и ону која није таква. И зато ми одлазимо у шуму и бирамо она стабла која су резонантна. Онда се доноси у радионицу и суши неколико година. Затим све радимо ручно по технологији старих италијанских градитеља. 200 сати траје израда од почетка до краја", рекао је Немчек.

По изузетној ребрастој текстури јавора наш регион је водећи у свету, а посебно редак и драгоцен је птичији јавор. Славни Страдивариј је само један инструмент од њега направио, каже Немчек и додаје да је у прилици да направи више јер је у Лици пронашао овакву врсту јавора.


Поруџбине стижу из целог света. Највише купаца је из Америке, Русије, Кине. Његове виолине свирају многи познати музичари, а око тридесетак инструмената поклонио је талентованој деци из Србије. Немчек се бави и рестаурацијом виолина, а поседује три изузетно вредне.

"Гваданини то је ученик Страдиварија из 1795. То смо ми рестаурирали и онда откупили. Други инструмент је још старији из 1687. То ми је један немачки туриста поконио. Била је разбијена. Рекао је ако можете урадите нешто с тим ја бих је ионако бацио и сада је она врло вредан инструмент. Најстарија виолина је из 1510. рађена у Прагу", казао је он.


Немчек је друга генерација градитеља виолина. Посао је учио од стрица, а касније од Лидије Паржик Танасијевић, прве жене градитељке виолина. Од ње је наследио драгоцену литературу и посебан алат који су му помогли да се пробије у светски врх када је у питању израда овог инструмента. Његову кућу уметности посећује на хиљде туриста из целог света.


Добијао је бројна признања, а последње и једно од најдражих је Сретењско одликовање – златна медаља за заслуге која му је недавно уручена поводом Дана државности.

Извор: РТВ.рс