Градском музеју у Вршцу 47.5 милиона динара од виших нивоа власти
Градски музеј Вршац, завичајног типа, основан је са примарним циљем да сачува и прикаже историју овог краја. Отворен је далеке 1882. године и међу најстаријим музејима је у Србији.


Посвећен је прикупљању, заштити, презентацији и интерпретацији вишеслојне и мултинационалне културне баштине са простора Баната. „Град Вршац, подсредством Министарства културе и Покрајинског секретаријата за културу, уложио је у значајне пројекте, који су додељени Градском музеју Вршац, у вредности од 17.500.000 динара. Томе треба додати и наставак стручних радова на Вршачком замку, тачније радове на мањој, полукружној кули, која ће бити прилагођена културној и туристичкој сврси и потребама функционисања велике Донжон куле, за које Покрајина издваја додатних 30.000.000 милиона“, каже директорка Градског музеја Вршац Ивана Ранимиров. 


 У оквиру пројеката, према њеним речима, радило се на побољшању виртуелне презентације Вршачког замка и мобилног водича кроз културно наслеђе Града Вршца, као и на усклађивању интернет презентације Градског музеја.

Уложена су средства и за реализацију изложби, међу којима је и прва стална поставка у Вршачкој кули, под називом “Живот у утврђењу у средњовековном Банату”, која је постала велика атракција за посетиоце. Ни друге, подједнако битне поставке, не треба заборавити. „Чување и заштита историјске, уметничке и археолошке грађе, процес је који тражи посебну и сталну набавку савремене опреме. Градском музеју Вршац, у протеклих пар година, одобрени су значајни пројекти, који обухватају набавку опреме, побољшање техничких услова и радова на конзервацији и рестаурацији предмета.

У музеју се поштују принципи модерне музеолошке праксе и постоје услови сигурне заштите културних артефаката. Импресивна колекција са више од 260.000 објеката и артефакта, од значаја за Вршачку занимљиву, живу прошлост, чини данас посед Вршачког музеја. Богатство колекција сведочи о Вршцу и људима са овог поднебља од периода првих људских насеобина у палеолиту до данашњих дана. Изложбе и активности које музеј спроводи теже да пробуде интересовање за Вршац као мултикултуралну тачку са прошлошћу која меша утицаје многих нација: Словена, Германа, Мађара, Румуна, Турака, Римљана…“, додаје Ранимиров и истиче да скоро сваку историјску или изложбу о традицијама наших народа, прате и радионице са децом.


Градски музеј Вршац руководи зградом Конкордија на булевару Жарка Зрењанина, старим објектом музеја у улици Феликса Милекера, Апотеком на степеницама која има својство споменика културе од великог значаја, и у њој се налазе сталне поставке „Историја фармације југоисточног Баната” и „Природњачка поставка”, која ће, у сарадњи са Природњачким музејом, ускоро постати једна од најреспектабилнијих у земљи.


„У плану је да се уложи у обнову старе зграде музеја, која је деценијама служила за чување и презентацију. Тренутно су радови на спољашњој фасади у вредности од 3.000.000 динара. Град Вршац познат је по богатој прошлости и археолошким налазима. Градски музеј у својој колекцији има највише предмета који припадају Винчанској култури. Сви историјски периоди богати су у налазима, те је ово богатсво уједно постало и технички проблем, јер је капацитет за складиштење и обраду археолошке грађе попуњен. Градски музеј је кренуо са револуционарним пројектом, изградњом археолошког депоа између две зграде које музеј користи. Музеј у Вршцу, имаће самостални археолошки депо за обраду, класификацију и складиштење археолошких налаза. Занимљива чињеница јесте, да ће овај објекат бити први у Србији што се тиче наведеног“, нагласила је Ранимиров.


Извор-еВршац