ГРАДУ ПАНЧЕВУ ДОДЕЉЕНА СРЕДСТВА МИНИСТАРСТВА ОМЛАДИНЕ И СПОРТА ЗА НАСТАВАК ПРОЈЕКТА „САВЕТОВАЛИШТЕ ЗА МЛАДЕ – МОЈЕ МЕСТО“
  Град Панчево је једна од локалних самоуправа којој је уручен уговор за реализацију пројекта „Саветовалиште за младе – Моје место“. Средства одобрена за реализацију пројекта износе 2.500.000,00 динара. Министар Вања Удовичић потписао је данас уговоре са представницима 38 јединица локалних самоуправа у Србији, којима је додељено више од 128 милиона динара за подршку у области омладине и спорта. Марија Јевић, чланица Градског већа задужена за културу и омладину, присуствовала је потписивању уговора у име града Панчева. Kанцеларија за младе, при Градској управи града Панчева, у сарадњи са Удружењем „Психогенеза“, конкурисала је са пројектом „Саветовалиште за младе – Моје место“ на Јавном конкурсу за подршку јединицама локалне самоуправе у спровођењу омладинске политике на локалном нивоу који је расписало Министарство омладине и спорта. Пилот пројекат Саветовалиште за младе „Моје место“ покренут је у марту 2021. године, и настављен током 2022. године. Због ограничених капацитета, услуге саветовалишта су доступне младима само два пута недељно, што се показало недовољним. Услед великог интересовања и потребе младих, пројектом је планирано увођење нових термина и услуга.

Пројекат траје десет месеци, а саветодавне услуге осам месеци. Услуге саветовалишта биће доступне четири пута недељно, уз консултативни психијатријски преглед младих којима је неопходна фармакотерапија. У плану је штампање и дистрибуирање психоедукативних брошура у средњим школама, како би млади били свеснији потребе и важности бриге о менталном здрављу. Брошуре ће бити тематске и сваког месеца биће детаљно обрађена по једна тема која се показала актуелном (ментално здравље и поремећаји, стрес, депресија, анксиозност, фармакотерапија, поремећаји исхране и др). У оквиру ових брошура млади ће моћи да се едукују о узроцима, симптомима, начинима самопомоћи, али ће бити и информисани о раду саветовалишта које ће им бити доступно у две различите форме (уживо и онлајн).

Пројекат предвиђа нову услугу саветовалишта, радионичарски рад који подразумева реализацију једне радионице месечно, од стране психолога и/или психијатра. Због великог интересовања за оваквим видом помоћи младима, саветовалиште је са унапређеним програмом почело са радом 15. априла 2022. године. „Моје место“ организује термине разговора четири пута недељно, у Дому омладине Панчево, у просторијама ДРАФТ‐а или ОРЦ‐а, у улици Светог Саве број 10. Заказивање термина је слањем мејла на адресу саветовалистезамладе@панцево.рс, а више информација може се добити позивањем на број телефона 061/647-2290.

Извор: pancevo.rs