Кувани оброци за кориснике Народне кухиње у Панчеву

Народна кухиња у Панчеву, од недавно је програмска активност Црвеног крста Панчево. Новина је и то да осим у самом граду, од 1. септембра, корисници и у насељеним местима добијају куване оброке, за разлику од претходног периода када су остваривали право на пакете са намирницама, на месечном нивоу.

Кувани оброци за социјално угрожене сада стижу и до панчевачких села. Дистрибуирају се на пунктовима при месним заједницама док у самом граду, као и до сада, у Клубовима за стара лица. Дневно се сада подели око 1000 оброка, 600 у насељеним местима и око 400 у Панчеву.

Оброци се припремају и дистрибуирају свакога дана за шест дана у недељи.

"Кувани топли оброк не може ништа да замени, пре свега то нашим суграђанима, којима је ово једини оброк у току дана, значи сигурност да ће свакога дана у исто време и на исти начин добити топли оброк. Наш циљ је да дођемо и до оних корисника који нису били у могућности да дођу до куваних оброка из различитих разлога, помоћи одмах и у тренутку када се неко појави и када каже да има ту врсту проблема. Ту је улога Црвеног крста да може да одреагује и тренутно помогне јер некада је та мала али тренутна помоћ најдрагоценија", каже Милица Тодоровић, секретарка Црвеног крста Панчево.

Народна кухиња у Панчеву постоји три деценије и представља важан вид помоћи најугроженијим суграђанима. У панчевачком Црвеном крсту се надају да ће уз помоћ привреде, донација, успети и да обогате оброке.

Иначе, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања опредељује средства за обезбеђивања 10 основних артикала хране према утврђеном нормативу за девет месеци по кориснику. Град Панчево је обезбедио недостајућа средства за потребе припреме и дистрибуције куваних оброка за свих 12 месеци . За ту намену, у наредне три године, опредељено је, нешто више од 141 милион динара.

РТ Војводина

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *