„Мајски дани књиге“ у Панчеву

"Мајски дани књиге" отворени су по 20. пут и трајаће до 31. маја на више локација у Панчеву. Симболично, манифестација је отворена на Дан словенске писмености, Дан градске библиотеке и на њену славу Свети Кирило и Методије.

Главна и највећа градска књижевна манифестација отворена је и промоцијом новог броја „Читалишта”, научног часописа за теорију и праксу библиотекарства, који је истоимену плакету доделио библиотекарки Весни Петровић, а у галерији Градске библиотеке отворена је изложба „Рукописна књига у библиотекама фрушкогорских манастира”, ауторки Дубравке Симовић и Весне Петровић. Поставка доноси 23 рукописа у пет манастира, од којих се издваја онај најстарији 1399. године, као и најмлађи писани рукопис из манастира Хопово.

У понедељак, 29. маја, панчевачкој публици представиће се лауреат „Кочићевог пера”, Енес Халиловић са награђеним насловом „Секвоја”. Гост „Мајских дана књиге”, 30. маја ће бити Дејан Алексић, добитник Награде „Владан Десница”, који ће говорити о својој књизи „Петља”.

– Град Панчево је поносан на „Мајске дане књиге”, који сваке године окупе добре ауторе, занимљиве програме, и који нас враћају правим вредностима, данас и те како потребнима. Ова манифестација нам сваки мај улепшава правим књигама и лепим причама о књигама – напоменула је Марија Јевић, градска већница задужена за ресор културе.

Манифестација „Мајски дани књиге”, првобитно замишљена као сајам књига на отвореном, под притисцима новог тржишта литературе и гибања интересовања публике, акценат ове године даје писцима, наградама, али и новој теми – вештачкој интелигенцији, која, како се наглашава, „прети да збрише одређена занимања”.

013инфо.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *