МЕРЕ ЗА ПОВЕЋАЊЕ НАТАЛИТЕТА ДАЈУ РЕЗУЛТАТЕ

После више од деценију и по у панчевачкој Општој болници последње две године континуирано расте број рођене деце, а најбројније су бебе из Панчева, Ковина, Ковачице Алибунара и Опова.

Током прошле године, у породилишту Опште болнице у Панчеву рођене су 1.492 бебе, што је 22 принова више него 2020. и педесет више него годину дана раније. Томе, по оцени надлежних, придоноси низ пронаталитетних мера, које прописујe градска Одлука о финансијској подршци породици са децом, као и Одлука о остваривању права на суфинансирање трошкова за вантелесну оплодњу.

Породицама са децом, односно мајкама са пребивалиштем на територији града, локална самоуправа финансијски помаже једнократним новчаним износом од 200.000 динара за прворођено дете. Уколико мајка, приликом првог порођаја, роди двоје или више деце, једнократна помоћ се добија за свако дете, а у случају да мајка није жива, да је напустила дет, или је из објективних разлога спречена да непосредно брине о њему, ово право уместо мајке може да оствари и отац.

И незапослени отац или мајка имају право на новчану помоћ и то у трајању од 6 месеци по 7.000 динара. Мајке тројки и четворки, Град потпомаже  једнократном сумом од 100 хиљада динара по детету, као и са 20.000 динара  по детету сваке школске године за набавку уџбеника и школског прибора, почев од пет и по година, односно од похађања обавезног припремног предшколског програма до завршне године редовног средњег образовања.

Такође, сваке календарске године, до пунолетства деце, мајци односно самохраном оцу припада износ у висини двоструког износа просечне месечне нето зараде у Граду Панчеву, према последњем објављеном податку Републичког завода за статистику, у месецу који претходи месецу у ком се обавља исплата Ту су и 5.000 динара једнократне помоћи за набавку пакета за новорођенче, без обзира на редослед рођења, право на пригодан поклон (100.000 динара) за прворођено дете у Граду у календарској години, а ако је рођено двоје или више деце, свако дете остварује право на овај новчани износ.

Такође, Град Панчево из буџета суфинансира и трошкове вантелесне оплодње за парове са своје територије. Посебном Одлуком је прописано да ово право остварују парови који су без успеха прошли три покушаја вантелесне оплодње на терет средстава обавезног здравственог осигурања, односно они који су имали безуспешан први или други покушај на терет средстава обавезног здравственог осигурања и то у случају да је жена старија од 42 године, али да нема више од 44 године живота.

„Право на суфинансирање трошкова у висини од 200.000 динара за вантелесну оплодњу, по овој Одлуци, остварују парови за услуге што се пружају у здравственим установама са дозволом здравствене инспекције Министарства здравља Републике Србије, као и у здравственим установама са седиштем ван граница територије Србије, а које имају дозволу надлежне здравствене инспекције државе где се налази њихово пословно седиште” напомиње Миленко Чучковић, члан Градског већа за рад, запошљавање и социјална питања.

Извор: politika.rs