МИРОВИЋ: Васко Попа великан у нашем културном и духовном идентитету

Председник Покрајинске владе Игор Мировић обратио се данас на научном скупу поводом стогодишњице рођења великана наше поезије Васка Попе, истакавши да је овај скуп – скуп сећања и оживотворење његовог непролазног дела.

- Године 1953. излази прва песничка збирка Васка Попе ′Кора′, а три године касније и ′Непочин поље′. Већ својом првом збирком Попа је јасно дефинисао своју поетику и срушио до тада важеће каноне заменивши баналност песничких порука мисаоношћу и асоцијативношћу, а форму из темеља уздрмао песмама без риме и знакова интерпункције - рекао је Мировић.

Председник је додао да су осам објављених Попиних књига заправо једна књига – света књига песама и песништва – мајсторска библија стиха.

- Попине песме су једна врста истраживачких станица сазданих од стихова, трагања од човековог атома, до бескрајног космоса. Попа је загонетан, и зато и данас са правом, цитираћу Михајла Пантића, о песниковом опусу говоримо као о ′посебном јединственом сазвежђу Попа′ - рекао је Мировић.

Председник је истакао да се Попа сврстао у онај низ овостраних великана који су не само српској поезији и прози, него и нашем културном и духовном идентитету у целини дали непроцењив допринос.

- Потврди свега тога и новим сагледавањима Попине поезије и његовог свеукупног књижевног опуса посвећен је и овај научни скуп, који не слави само стогодишњицу његовог рођења већ и непролазност његовог дела, а за чију организацију Матица српска свакако заслужује највеће поштовање - нагласио је Мировић.

Председник Матице српске проф. др Драган Станић рекао је да се данас обележава стогодишњица рођења не само великог српског, него и великог светског песника.

- Попа је успео да интегрише дубинске, културолошке, симболичке слојеве српске културе и да их представи на убедљив начин, тако да је читав свет заиста био задивљен оним што је стварао - навео је Станић и додао да се Матица српска посебно ангажовала у обележавању овог важног јубилеја, јер је Попа био везан за ову установу својим непосредним деловањем.

Проф. др Јован Делић, потпредседник Матице Српске и дописни члан Српске академије наука и уметности рекао је да је Васко Попа громада у српској поезији друге половине 20. века.

- Попа је успоставио континуитет са авангардном поезијом. Он је песник слободног стиха који је са тим стихом урадио највише што се може урадити на плану песничке строгости - истакао је Делић.

Помоћник министра културе Радован Јокић рекао је да се данас обележава драгоцен датум у српској култури. Он је нагласио да је Васко Попа родоначелник савремене српске поезије и захвалио је Матици српској на вредном подсећању на овог великог песника.