МУЗИЧКА ШКОЛА КОНЦЕРТОМ ЗА ПАМЋЕЊЕ ОБЕЛЕЖИЛА СВОЈ ДАН

Музичка школа „Јосиф Маринковић" је синоћ, у Великој сали НП „Стерија", обележила Дан школе свечаним концертом својих награђених ученика. Без обзира што је школска година у току, резултати се већ сумирају.

Тим поводом, у уводном делу концерта прочитана су укупна постигнућа ученика и запослених, током ове школске године: - на 65. Републичком фестивалу музичких и балетских школа који се ове године одржава у Нишу, Основна музичка „Јосиф Маринковић" је на укупном екипном пласману освојила високо прво место, са 95 поена; - априла месеца, на Републичком такмичењу солиста и камерних ансамбала, од 17 учесника, укупан пласман Основне и Средње музичке школе је опет у знаку 1. места; - марта месеца, на Међународном сајму образовања „Путокази" у Новом Саду, Школа је освојила трећу по реду Велику златну медаљу за квалитет у раду;

- Школа је остварила запажене резултате на Међународном такмичењу „Даворин Јенко" (флаута) у Београду и на Међународном такмичењу „Никола Цвејић" (соло-певање) и освојила престижне награде; - ове године, Школа је била домаћин светској „Стенвеј" уметници, јапанској пијанисткињи Аиси Иђири, која је у оквиру своје „Стенвеј" сезоне и такмичења у Монтекатинију, у Италији, одржала младим вршачким пијанистима мастерклас; - у оквиру Покрајинског сектора за омладину и спорт, и ове године уручене су покрајинске награде за таленте - ученике и њихове менторе; - током ове школске године потписани су нови протоколи о сарадњи са Специјалном школом „Јелена Варјашки", Факултетом музичке уметности Београд, Академијом уметности Нови Сад, Фондацијом Де Део, Националним саветом Чеха; - Музичка школа „Јосиф Маринковић" посебно је истакла своје специфичности, а које се односе на: 1. Инклузију и инклузивно образовање - сарадњу са ШОСО „Јелена Варјашки"; 2. Одсек за џез музику који је израстао из традиционалног Интернационалног џез и блуз фестивала Џезтроник; 3. Сарадњу са локалном самоуправом, образовним и културним институцијама; 4. Неговање мултикултуралности; 5. Отворена два издвојена одељења у Пландишту и Павлишу; 6. Развој музичког предузетништва.

Музичкој школи „Јосиф Маринковић" на Покрајинском конкурсу из образовања, а за допринос унапређењу наставе, одобрен је пројекат за учешће у посебним радионицама. Наши ученици и наставници - ментори, током боравка у кампу на Фрушкој гори, остварили су резултат најбољих полазника и предавача војвођанских средњих школа. У говору је са посебном пажњом назначено: „Можемо се похвалити континуираном сарадњом са свим образованим институцијама и културним установама.

Ученици Музичке школе заступљени су као једни од главних носиоца културних садржаја Града, а и шире." Школа се посебно захвалила на подршци локалној самоуправи, Градском музеју Вршац, Центру Миленијум и НП „Стерија". Уз подршку концерна „Свислајон-Таково", Школа организује концерте и наступе ученика и афирмисаних уметника у реконструисаном издању „Хелвеција 1880" која је од културно-историјског значаја.

Као промоцију од посебног значаја истакли су место у дипломатском часопису CorD, специјалном издању дипломатског Магазина посвећеног 140 година пријатељства Србије и Јапана у којем је предстваљена вишегодишња сарадња између српско-јапанског Удружења „Ханами" и Музичке школе „Јосиф Маринковић". У пуној сали, прусуствовао је члан Већа за образовање, господин Мирослав Лепир као и многе колеге и директори школа. Концерт је био за запамћење, а директорка Татјана Мрђа најавила је серију концерата који су део серијала посвећених Дану школе.

Извор: vrsac.com