Најављен 91. међународни Сајам пољопривреде
У сусрет 91. међународном пољопривредном сајму, који ће бити одржан од 18. до 23. маја, на конференцији за новинаре у Медија центру у Београду, саопштени су детаљи о приредби и најављене бројне активности.


Ове године Међународни пољопривредни сајам, носилац ознаке „Најбоље из Војводине“ има снажну подршку Европске уније која је Партнер приредбе. Уз највећи агробизнис догађај као и раније су Глобос осигурање


- Генерални спонзор, Ал Дахра - Златни спонзор, Банка Поштанска штедионица - Банка партнер, Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде, Покрајинска влада са секретаријатима за пољопривреду и привреду, Град Нови Сад и Дародавац у Поклон-игри Ките ДОО.


-ЕУ је поносни Партнер пољопривредног сајма у Новом Саду. Представићемо неке од активности, као што су дигитална пољопривреда, могућности финансирања за пољопривреднике, и зелене аспекте пољопривреде, рекла је Пламена Халачева, заменица амбасадора Делегације Европске уније у Србији.


- Покренут је нови пакет помоћи Европске уније за пољопривреднике у Србији, у оквиру ИПАРД програма, који уз комплементарно приватно суфинансирање, може донети до 550 милиона евра инвестиција у пољопривредни сектор у Србији. Поред тога, Заједничка пољопривредна политика ЕУ нуди стабилну и предвидиву будућност за пољопривреднике у Србији, и подржава цео сектор, додала је Халачева. Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Србије, традиционално је покровитељ Националне изложбе стоке, највеће изложбе тог типа на Балкану, од пре пет година и Изложбе генетских потенцијала.

Под покровитељством Министарства биће организована Изложба органских производа, производа са ознаком географског порекла, производа са ознаком „Српски квалитет“ и крафт пива. Ради се о производима који поред квалитета и безбедности испуњавају и одређене додатне услове за које је процењено у претходним годинама да предсатвљају атрактивне производе на тржишту - нуде одређену аутентичност или традиционалност и на основу тога могу да достигну одређену додатну вредност.


-Као што знате у поцесу прилагођавања прописима Европске уније налазимо се неколико година уназад и у том смислу наилазимо на бројне промене, те ће Новосадски сајам бити добра прилика да и домаћи произвођачи као и све друге заинтересоване стране учеснике упознамо са свим новим захтевима који су пред нама и који су планови и временски оквири за наше усклађивање и активности које ћемо предузети, рекла је Душанка Голубовић, државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде.


- Промотивни штанд Министарства пољопривреде налазиће се у Хали „Мастер“ где ће бити организовани и бројни други садржаји, окрули столови, радионице и предавања за које сматрамо да ће бити изузетно корисни како за српске произвођаче тако и за све друге. И ове године смо традиционално покровитељи Националне изожбе стоке као највеће изложбе овог типа на Балкану као и Изложбе генетских потенцијала. Зато нам је важно да политика коју спроводимо, пре свега инсистира на сегменту прехрамбене сигурности као њеног значајног дела у оквиру мера које спроводимо у Министрству пољопривреде, а односе се на очување и унапређење сточног фонда и отуда ће ово бити добра прилика за презентацију актуелних и планираних мера, али и примере из праксе, уз корисне информације како би производња могла бити одрживија и конкурентнија, додала је Голубовић. Сматрамо да ће понуда на Новосадском сајму бити репрезентативна и корисна и да ће пољопривредници бити у прилици да чују бројне корисне информације о планираним мерама и могућностима које им се нуде, истакла је Душанка Голубовић.


Током шест дана Пољопривредног сајма, у Конгресном центру „Мастер“ очекује се велики број конференција, пословних и стручних скупова, саветовања, округлих столова, промоција, презентација, уручења награда. Дан сточара, Дан воћара, Дан житара, Дан добављача АГРОБИЗНИС 2024... Ту је и Вече шампиона које ће бити одржано 23. маја, посвећено најбољима на оцењивању квалитета производа и услуга које је почело у фебруару, а биће завршено током првих дана приредбе.У наредним данима се очекује дефинисање комплетног програма на Мањежу Новосадског сајма. Оно што је већ познато је да ће бити јавног оцењивања говеда, коња и оваца, као и да ће у среду, 22. маја, на Породични дан, бити одржана “Препонска ревија за Пехар Новосадског сајма”. Препонаши ће наступити у категоријама: Дебитант тоур, Аматер тоур, Млади јахачи и млада грла и Топ класа.


Појединачне улазнице стају 800 динара, док су у колективним посетама 600 динара по особи. Улазнице за колективне посете ђака и студената, децу од 7 до 14 година и пензионере коштају 400 динара. Организована - колективна посета подразумева најмање 15 особа и за њу је непоходно приликом куповине или подизања улазница приложити Допис на меморандуму задруге, школе, факултета или компаније, са печатом и потписом овлашћеног лица. За куповину колективних улазница на благајнама Сајма, поруџбеница није потребна, али је зато Допис обавезан. Породични дан је среда, 22. мај. Тада цела породица, са децом до 14 година, без обзира на то колико их има, Сајам може да посети уз једну улазницу купљену за 800 динара. Улазнице се пре почетка и током приредбе могу купити на благајнама ГигсТиxа, а могуће их је поручити и на сајту Новосадског сајма. Током Пољопривредног сајма биће у продаји и на благајнама Новосадског сајма. Све купљене улазнице су и купони за учествовање у Поклон-игри. Сајам ће за посетиоце бити отворен од 9 до 19 часова.


Фото- Новосадски сајам