Обележен Дан града Вршца

 Град Вршац обележио своју славу, Светог свештеномученика Теодора Вршачког, након Свете архијерејске литургије у Храму посвећеном овом свецу на Вршачком брегу, у Свечаној сали Градске куће обављено је резање славског колача, а у Конгресној дворани центра миленијум одржана је свечана академија на којој су додељена јавна признања Града Вршца. Као што то традиција налаже Градоначелница Вршца Драгана Митровић поводом дана Града осврнула се на најзначајније догађаје у претходних годину дана.

- Као и претходних година, Град Вршац је наставио да се гради и развија. Наставили смо са реализацијом значајних инфраструктурних пројеката за Вршац, неке инвестиције смо привели крају, али и започели потпуно нове. Посебно сам поносна на ток инфраструктурног опремања нове индустријске зоне Север, где су у току радови на изградњи приступних саобраћајница, истакла је Градоначелница Вршца и напоменула неопходност нове индустријске зоне, јер је у претходних годину дана дола завршетком две велике инвестиције једне домаће и једне иностране компаније индустријска зона Технолошки парк у попуњена. Напоменула је да се радило и на развоју и редовном одржавању комуналне инфраструктуре. Као и на обнављању путева како у самом граду тако и у насељеним местима, а најзначајнија је свакако комплетна реконструкција улице Вука Караџића која представаља једну од жила куцавица у нашем град, а која ће након завршетка дати овом делу града потпуно другачији, модернији изглед.

- Изградњом и стављањем у функцију Новог гробља у Вршцу, као и изградњом пута од Уљме до Уљманских винограда решили смо вишедеценјске комуналне проблеме којима се нико раније није бавио, рекла је Градоначелница Митровић. Иначе, инсталација опреме за софистицирани технолошки систем Смарт Сити, вредности 57 милиона динара је завршена и његово покретање се очекује у наредним недељама, а што ће у многоме допринети унапређењу безбедности саобраћаја у нашем граду. Док је у оквиру ресора социјалне заштите завршена је изградња још једне зграде за избегла и расељена лица и усељено је 40 породица.

- Оно што нас даље очекује у овој години је изградња нове кружне раскрснице на Маргитском насељу која због лошег пројектовања већ дуже време представља уско грло у Вршцу, посебно за теретни саобраћај имајући у виду да се на њој укрштају два важна државна пута. Планирајући даљи развој комуналне инфраструктуре, имајући у виду климатске промене, највећа пажња усмерена је ка решавању проблема одвођења атмосферских вода, а за шта већ имамо израђен генерални пројекат, истакла је Драгана Митровић и потом се осврнула и на изградњу новог вртића.

- Радови вредни преко 100 милиона динара, на новом објекту вртића у Абрашевићевој улици се приводе крају и његова употреба се очекује од почетка нове школске године када ће у њему место наћи око 100 малишана јасленог узраста чиме ћемо решити вишегодишње проблеме са листама чекања на упис у предшколску установу, истакла је Градоначелница. Могли смо да чујемо да је завршена и изградња нове сале за физичку културу у Гудурици и да се очекује издавање употребне дозволе чиме ће и она постати доступна ђацима и спортистима од предстојеће школске године, а да су за спортску халу у Уљми обезбеђена средства за финансирање завршетка радова и то се очекује до краја године. - Најважнија инвестиција у образовање у наредном периоду свакако ће бити реконструкција и проширење капацитета Тренинг центра ваздухопловне академије у који ће држава Србија уложити више од 40 милиона евра, чиме ће наша академија постати регионални лидер у образовању ваздухопловног особља, а Вршац као и некада препознатљив центар за будуће пилоте највећих светских авиокомпанија, објаснила је Градоначелница Митровић.

Истакла је да је и претходне године уложено више десетина милиона у набавку најсавременије медицинске опреме за све три здравствене установе у Вршцу, али и да је град Вршац поносан на своје лекаре. - Пројектовање реконструкције Опште болнице Вршац је завршено и то заправо представља изградњу једне потпуно нове болнице уз реконструкцију само појединих делова. Тренутно се налазимо у фази исходовања грађевинске дозволе што се очекује у наредним недељама, а то представља карту са којом даље можемо да тражимо начин за финансирање овог пројекта, једног од свакако највреднијих у историји Града Вршца, најавила је велике амбиције у улагање у вршачко здравство Драгана Митровић.

Осврнула се потом и на улагања и важне ствари урађене у сегменту културе.

- Они који знају да поштују своје великане исти тако ће поштовати и грађане који сада овде живе као и будуће генерације. Тако смо исправили је 14 година дугу неправду према свом великану Јовану Стерији Поповићу и његов споменик вратио на своје место да као и раније поздравља вршчане и све наше посетиоце на улазу у Руски парк. Овај парк је од пре месец дана богатији за још један велелепни споменик великана рођеног у Вршцу, чувеног лингвисте и књижевника Никите Толстоја. После више деценија у Народном позоришту Стерија комплетно је замењена опрема за расвету, озвучење и инсталирана је опрема за видеопројекцију у вредности од 33 милиона динара тако да публика сада може да ужива у најквалитетнијем звуку и импозантним визуелним ефектима. Након овога обезбеђена су и средства за комплетну санацију крова на Народном позоришту што је услов за даља улагања у ентеријер ове установе, истакла је градоначелница.

Потом је истакла и једну од најважнијих ствари која се десила у претходних годину дана, а то је нова одлука о изградњи аутопута. - Желим да се захвалим Влади Републике Србије и Влади Аутономне покрајине Војводине које су препознале важност наших пројеката и подржале њихову реализацију, а то се најбоље видело претходних дана када је усвојена Одлука о изради просторног плана за нови аутопут Београд - Панчево - Вршац - Темишвар, чиме смо отишли корак даље ка овој инвестицији која је као и већ многе реализоване резултат одговорне политике сталног напретка и развоја Србије, државотворне политике мира и стабилности коју води наш председник Александар Вучић, истакла је Драгана Митровић.

Град Вршац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *