Обележен Дан победе у Вршцу
Град Вршац, у сарадњи са вршачком организацијом "Субнор", данас, у Великој сали Градске куће, обележио је 79 година од трагичног догађаја у Србији и подсетио на значај Дана победе, када су окончани сукоби у Европи у оквиру Другог светског рата.


Испред Града Вршца, присуствовао је Славиша Максимовић, члан Градског већа за рурални развој и Маја Ристић Лажетић, члан Градског већа за социјална питања, која се овом приликом обратила присутнима.


"Данас, са осећајем поноса и достојанства, обележавамо Дан победе над фашизмом, победе правде над нечовештвом, мрачњаштвом и злом. Поносни смо и заувек захвални свим херојима који су храбро уткали своју младост и животе за слободу и достојанствен живот свих нас. Показали су, оним највреднијим, својим животима, како се чува, брани и воли отаџбина . Настојаћемо да, кроз учење будућих генерација о правим вредностима и залагање за мир и сигурност свих својих грађана, чувамо своју земљу и непроцењиву вредност слободе. Херојима који су нам донели победу нека је вечна Слава", рекла је Ристић Лажетић.


Након свечаности у част хероја, положени су венци на Спомен костурницу ослободилаца на вршачком гробљу. Дан победе над фашизмом обележава се данас, у знак сећања на 9. мај 1945. године, када је безусловном капитулацијом Немачке окончан Други светски рат у Европи. Од тада се овај датум обележава као Дан победе. Безусловну капитулацију Немачке у Берлину је, нешто иза поноћи, потписао фелдмаршал Вилхелм Кајтел, у име Совјетског Савеза потписник је био маршал Георгиј Жувков, а у име западних савезника британски ваздухопловни генерал Артур Тедер. Тиме је формално завршен Други светски рат у Европи, али су остаци немачких трупа и њихових савезника још пар дана пружали отпор. У рату који је трајао нешто мање од 6 година, нашла се 61 држава и око 110.000.000 војника, а процене говоре о 50 до 80 милиона погинулих, међу којима је и око 55 милиона цивила.


Извор и фото- Град Вршац