ОДРЖАН КОНЦЕРТ ПОВОДОМ ДАНА ДРЖАВНОСТИ РУМУНИЈЕ

Пред препуном конгресном двораном Центра Милениум из Вршца, протеклог викенда одржан је концерт Народног оркестра Националног савета румунске националне мањине. Публици су се представили вокални и интрументални солисти, који су извели традиционалне румунске песме.

У присуство великих броја истакнутих званица из политичког, друштвеног и културног живота и представника румунске и спрске православне цркве, у конгресној дворани Центра Милениум у Вршац одржан је концерт народног оркестра Националног савета румунске националне мањине поводом дана државности Румуније. Публика је имала прилику да ужива у традиционалним румунким играма и песмама. Даниел Магду, председник Националног савета румунске националне мањине у свом обраћању указао је на значај традиционално добрих и пријатељских односа Србије и Румуније које карактерише међусобно разумевање и поверење.

– Окупили смо се данас овде како бисмо обележили велики празник Румуна који се традицинално обележава од стране свих Румуна у целом свету, укључујући и Румуне из Србије. Национални дан се обележава кроз разне културно-уметничке програме, представљајући на све привилеговане моменте које представљају нашу улогу и смисао где дог се налазили на овом свету. Пошто говоримо данас о јединству, успели смо да ујединимо институције са обе стране границе, из Румуније и Србије, тако да смо укупно за две године успели да модернизујемо системом интерактивних табли 32 образовне институције где се одвија настава на румунском језику. По први пут смо обезбедили стиоендије за наше ђаке, тако да ћемо наредних година то да проширимо и категорије које ће да користи стипендије али и да повећамо износ.

Догађају је присуствовала и амбасадорка Румуније у Београду, њена екселенција Силвиа Давиодиу, која је истакла да је Национални дан Румуније прилика да се пренесе снажна порука јединства.

– Задовољна сам чињеницом да обележавате овај дан који је од великог значаја. То је за румунски народ остварење вековног сна – да сви Румуни заједно живе у истој држави. Дакле, овај дан за Румуне првенствено означава остваривање идеала за уједињење. Заједно смо ове године имали веома успешних пројеката, и верујем да ћемо тако наставити и у будућности. Будите поносни што се Румуни а држава Румунија ће увек бити ту за све румуне.

Трајан Kачина, градски већник за културу града Вршца истакао је да локална самоуправа има добру сарадњу са румунским институцијама, и да на основу добросуседних осноса, заједно градимо још бољу будућност.

– Велика нам је част што је Национални савет Румуна, и ове године изабрао град Вршац да буде домаћин овог концерта који је одрганизован поводом Дана уједињења Румуна. Овај дан је за нас веома важан за све Румуне. На овај дан, можда не физички, али духовно смо свакако сви Румуни повезани. Поздрављам све присутне у име града Вршцаи желим вам да уживате у изванредном концерту.

Догађају су присуствовали представници републичких и покрајинских институција, представници локалних самоуправа, представници медија као и чланови Националног савета Румунске националне мањине.

Инфо: vojvodjanski.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *