ОДРЖАНА МАНИФЕСТАЦИЈА „ДАНИ КУШТИЉА“

Протеклог викенда, село Куштиљ је било централно место културних догађаја у околини. Одржана је манифестација „Дани Куштиља” где су мештани села и уважени гости имали прилику да присуствују разним културним, комеморативним, спортским и кулинарским дешавањима.

У оквиру манифестације била је одржана промоција часописа за културу и уметност „Лумина” а на летњој бини, у петак, био је одржан фолклорни програм са КУД-овима из Дете и Оравице (Румунија). Овом догађају је присуствовао и Славиша Максимовић, члан Градског већа Града Вршца, задужен за рурални развој који је за своје дугогодишње заслуге у овој области добио признање "Повеља Куштиља" и титулу почасног грађанина овог насељеног места.

Овом приликом, г. Максимовић је изјавио да је почаствован и веома пријатно изненађен овим указом. Пожелевши домаћинима пуно успеха у наредним данима манифестације, Максимовић је напоменуо да Град Вршац подржава сва рурална места са територије нашег града и да се активно ради на њиховом напретку, а што се самог Куштиља тиче, у наредном периоду радиће се на реновирању Дома Омладине, на пројектној документацији за канализациону мрежу и надамо се ускоро новом прилазу у село. У суботу је одржан централни догађај у Дому културе где је обележено 140 година од прве позоришне представе у Куштиљу, „Сеоска свадба”, одиграна 12. априла 1882. Од тада, са малим паузама, позоришни живот у Куштиљу није стао.

На свечаној академији у част обележавања јубилеја, додељена су признања глумцима и учесницима представа током година интерпретације, а признање је било додељено и Граду Вршцу, коју је у име града примио др. Трајан Качина, члан Градског већа задужен за културу.

Манифестација се званично завршила у недељу, кулинарским такмичењем и меморијалним фудбалским турниром.

Извор: vrsac.com