Одржана трибина поводом Међународног дана борбе против вршњачког насиља
Град Вршац, организовао је трибину са представницима Ученичког парламента за све средње и основне школе Града, у просторијама Хемијско-медицинске школе Вршац, поводом обележавања Међународног дана борбе против вршњачког насиља, који је познат и као "Дан розе мајица".


Догађају су, у име Града Вршца, присуствовали члан Градског већа за социјална питања, Маја Ристић Лажетић и члан Градског већа за образовање, Мирослав Лепир.

"Догађај је осмишљен тако да ученици основних и средњих школа учествују у дискусији на дату тему за округлим столом, како би им се подигла свест о наведеном проблему. Циљ обележавања овог дана је да се промовишу толеранција, емпатија, поштовање различитости, сарадња и оснаживање за ненасилно решавања конфликата", изјавила је Лажетић.


Обележавање „Дана розе мајица" обележава се последње среде у фебруару месецу са намером да се превенцира вршњачко насиље. Реализацији ове трибине допринос су, ове године, дали и Центар за социјални рад Вршац, Полицијска станица Вршац и Црвени крст Вршац, који су представили своје улоге у превенцији и протоколе у случају насиља. Циљ је да се ученицима приближи рад и доступност институција, као и заједничка сарадња на превенцији као најважнијег и најбољег облика борбе, али и поступци у случају насиља.


"Вршњачко насиље дешава се свуда око нас, у школама, на улици, у парковима, на тренинзима, а може бити усмерено на појединце или групе. Постоји више врста вршњачког насиља и оне се могу окарактерисати као вербално, физичко, психолошко, социјално, дигитално и сексуално. Веома је битно подићи свест младих и пружити подршку у борби против булинга", истакао је Лепир.


Међународни дан борбе против вршњачког насиља обележава се широм света, а као симбол користе се розе мајице у знак сећања на дечака Чака Мекнила из Канаде, јер је у школу дошао у мајици розе боје и због тога био жртва вршњачког насиља. Доживео је вербално и психичко насиље од својих вршњака, а разлог ношења наведене мајице био је његов израз подршке мајци, која је оболела од рака дојке, а подсетићемо да је управо розе боја симбол ове тешке и подмукле болести.


У знак подршке младом Канађанину, група активиста, чим је сазнала за наведени догађај, купила је розе мајице и поделила свим ученицима у његовој школи. Убрзо након тога, деца су самовољно долазила у тим мајицама у школу, у знак подршке борби против вршњачког насиља.


Град Вршац