Панчевачки џез фестивал отвориће пијаниста Иван Алексијевић

Прве вечери Панчевачког џез фестивала 3. новембра, у Дворани Културног центра Панчева наступиће српски пијаниста Иван Алексијевић, интернационални трио британског саксофонисте Ендија Шепарда, и трио италијанског пијанисте Алесандра Ланцонија са специјалним гостом, саксофонистом Франческом Кафизом, најавили су организатори.


Фестивал ће у 20 часова, у Дворани Културног центра, отворити пијаниста Иван Алексијевић, један од најистакнутијих музичара са домаће џез сцене.

Први албум "Скице с позорнице" (ПГП РТС) објавио је у мају ове године, с адаптацијама десет песама Николе Пејаковића Коље за соло клавир.

У финалним моментима наступа на Фестивалу, Алексијевић ће имати подршку гудачког квартета.

Након њега ће се у 21 час представити интернационални трио Ендија Шепарда.

С каријером дугом четири и по деценије, богатом изванредним соло остварењима и сарадњама с легендама џеза и рока, овај саксофониста један је од најистакнутијих британских џез музичара свих времена.

Снимио је двадесетак албума као лидер и још неколико десетина као сајдмен.

Од 2008. је ексклузивац славне продукције ЕЦМ Рецордс, за коју је досад објавио четири албума, док је као члан трија с Карлом Блеј и Стивом Сволоуом за исту кућу објавио још пет издања.

Музика за његов нови трио настала је почетком 2021. године, а чланови трија - Италијанка Рита Маркотули и Португалац Карлос Бика - и сами међу водећим личностима на савременој европској џез сцени.

Програм у Дворани КЦП-а у 22:45 затвара Алесандро Ланцони са својим тријом и специјалним гостом, саксофонистом Франческом Кафизом, који је 2003. проглашен чудом од детета, када је већ у четрнаестој години свирао по Европи са септетом Винтона Марсалиса.

Пијаниста Алесандро Ланцони био је истих година када је три године касније објавио деби албум. Обојица су већ дуго и успешни аутори аутентичне музике, те су међу најзначајнијим италијанским џез уметницима данашњице.

Прошле године су се њихови таленти коначно спојили: Ланцонијев трио угостио је Кафиза на изабраним концертима по свету, а очекује се и снимање првог заједничког албума.

Програм чине композиције обојице уметника, уз пробрани асортиман нумера из стандардног репертоара, с нагласком на музику Телонијуса Монка и Џона Колтрејна.

Вече у Фоајеу КЦП-а, у 23:30 затвара квинтет панчевачког контрабасисте Саве Рамјанца.

Организатор фестивала је Културни центар Панчева уз покровитељство Града Панчева, уз подршку Министарства културе Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Министарства културе и националног наслеђа Републике Пољске, Амбасаде Израела у Београду, Италијанског института за културу у Београду, Аустријског културног форума, Фондације Збигњева Сајферта, Фландерс - Региона уметности, Града Гента.

Извор- РТВ

Фото: ЕПА-ЕФЕ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *