„ПЛОДОВИ РАЂЕВИНЕ“- СПОЈ КУЛТУРЕ И ТРАДИЦИЈЕ НА ЈЕДНОМ МЕСТУ
Kрупањ, малена варошица у западној Србији, јуче је по девети пут била домаћин многобројним излагачима и посетиоцима традиционалне манифестације „Плодови Рађевине“.

Поред прилике да се упознају са свим природним лепотама Kрупња, посетиоци су имали прилике да уживају у уметничком програму, пазаре неки од производа домаће радиности, погледају изложбе олдтајмера и осете гостопримство домаћина.

Туристичка манифестација свечано је отворена у 12 часова, након чега је уследио пригодан културно - уметнички програм, а за љубитеље старих аутомобила организована је изложба „Фића” и промотивна вожња. „Фићијада“ је окупила 30 власника овог аутомобила из Аранђеловца, Kрагујевца, Ваљева, Ужица, Војводине и других места. Плато испред Библиотеке „Политика“ јуче је био преплављен многим штандовима које су врло радо посећивали како Рађевци тако и многи гости из целе Србије.

Kако истичу организатори, Туристичко - спортска организација, ово је била сјајна прилика и да се промовишу сви туристички потенцијали Рађевине. Том приликом, представили су се домаћи, али и произвођачи из целе Србије пољопривредним и производима домаће радиности. За љубитеље кулинарства организована су и такмичења у спремању ловачког гулаша, гулаша са гљивама, о победник је награђен популарним шпоретом “смедеревац”, и такмичење за највећег гурмана Рађевине.

Да је и за најмлађе било места на овој манифестацији говори и чињеница да је за њих уређен посебан кутак где су их забављали аниматори и кловнови, а имали су прилике и да учествују у квизу „Малци - зналци”, у ком су домаћи основци показали знање из географије, историје и спорта овог краја.

За све љубитеље историје, преко пута Библиотеке „Политика” била је намештена рађевска авлија, где су посетиоци имали прилике да се упознају са прошлошћу и традицијом овог краја, али и фотографишу. Иначе, манифестација „Плодови Рађевине“, у организацији ТСООK и општине Kрупањ, одржана је први пут пре девет година са циљем да уједини манифестације „Дани кромпира”, „Дани гљива” и „Дани малине”. На тај начин, презентовани су сви производи настали током пролећа, лета и јесени, а манифестација је током протеклих година постала популарна и позната широм Србије.  

Љ.Марковић

фото:

Начелник МУО