ПОЧИЊЕ ВРШАЧКА ПОЗОРИШНА ЈЕСЕН
Међународни фестивал класике Вршачка позоришна јесен одржаће се од 25. септембра до 1. октобра у Народном позоришту „Стерија“ у Вршцу, под слоганом „Сведочанство времена“.

Овогодишњи селектор, драматург Бранислав Недић, рекао је да се, бирајући представе, руководио жељом да измири стручну јавност и „обичног“ гледаоца који воли да долази у позориште. Фестивал отварају Вршчани својом представом „Лари Томпсон – трагедија једне младости“ Душана Kовачевића, а у режији Душана Петровића.

Народно позориште Ужице 26. септембра извешће представу „Месец дана на селу“ Ивана Сергејевича Тургењева у режији Милана Нешковића. Народно позориште из Београда учествоваће са две представе и то: 27. септембра са представом Хенрика Ибзена „Нора – луткина кућа“ у режији Татјане Мандић Ригонат, а 29. септембра са представом „Рат и мир“ Лава Николајевича Толстоја у режији Бориса Лијешевића. Српско Народно позориште ће 30. септембра извести вишеструко награђивану представу Момчила Настасијевића „Kод вечите славине“ у режији Соње Петровић.

У пратећем програму гостоваће представа „Министарка“ НП „Бора Станковић“, Врање, у адаптацији и режији Владимира Лазића и у част награђених Kрушевачко позориште извешће „Чудо у Шаргану“ Љубомира Симовића у режији Небојше Брадића. Жири фестивала у саставу Валентин Венцел, редитељ, глумац и директор позоришта Ујвидеки Синхаз, Мирослав Мики Радоњић, театролог и директор Стеријиног позорја, и Наташа Петровић, глумица Позоришта „Зоран Радмиловић“ из Зајечара, додељиваће награде за најбољу представу у целини, најбољу режију, најбољу мушку и женску улогу, награду за младог глумца „Томислав Пејчић“ и специјалну награду, док ће дијалоге о позоришту након свих фестивалских изведби у оквиру округлог стола водити театролошкиња Јелена Перић.

Извор: www.danas.rs