Председник Румуније одликовао Румунску православну парохију у Гребенцу

Председник Румуније Клаус Вернер Иоханис одликовао је Румунску православну парохију у Гребенцу орденом за културне заслуге, а поводом три века постојања овог храма.
На свечаности обележавања овог значајног догађаја, Епископ Јероним епископије Дачија – Фелиx Румунске православне цркве, у саслужење великог броја свештеника, одржао је Свету Литургију у Цркви Вазнесења Господњег у Гребенцу, у присуству верника и гостију.

Литургију су присуствовали Генерални конзул Румуније у Србији Георге Дину, председник Скупштине општине Бела Црква Марјан Алексић, конзул Даниел Бала, представници Фондација „Протопоп Трајан Опреа“ Даниел Радуц и Сорин Јанеш, Савета Месне заједнице Гребенац и осталих удружења из овог насељеног места.

Орден културне заслуге Румунској православној парохији у Гребенцу за значајан допринос очувању православне вере, језика, духовности, румунске културе, етничког идентитета Румуна из Републике Србије као и за значајне заслуге духовно културних веза са Румунијом, свечано је уручио Генерални конзул Румуније у Србији Георге Дину.

У порти Румунске православне цркве Вазнесења Господњег у Гребенцу постављене су две спомен плоче, а овај пројекат је реализовала Фондација „Протопоп Трајан Опреа“.

Након свечане литургије, Савет месне заједнице Гребенац доделио је плакете Генералном конзулу Републике Румуније у Вршцу Георгу Дину, председнику СО Бела Црква Марјану Алексићу, Јону Чизмашу, Данијелу Радуцу и Сорину Јанешу.

Фондација „Протопоп Трајан Опреа“, организатор ове свечаности, а под покровитељством Департмана за Румуне у расејању који је у саставу Владе Румуне, доделила је захвалнице свима који су помогли и учествовали у реализацији пројекта обележавања овог значајног догађаја за парохију у Гребенцу.

Извор-еВршац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *