Препорука Министарства пољопривреде сточарима у вези афричке куге

Министарство пољопривреде, водопривреде и шумарства – Управа за ветерину изадала је Решење где се проглашава подручје полупречника 3 километра око жаришта у насељеном места Стража, где спадају насељена места Банатска Суботица, Јасеново и Ческо Село.

Угрожена подручја су у полупречнику од 10 километара Орешац, Парта, Загајица, Војводинци и Куштиљ територија Града Вршца, а на територији Општине Бела Црква Добричево, Црвена Црква, Врачев Гај, Дупљаја, Гребенац, Бела Црква.


Важно је да фарме и домаћинства која држе свиње спроводе све неопходне мере у сузбијању и смањењу ризика ширења вируса африцке куге и да свака особа која улази или излази са газдинства у зараженом подручју примењује биосигурносне мере заштите.

Препорука је да власници животиња са појачаном пажњом прате здравствено стање својих животиња и да сваку промену здравственог стања пријаве ветеринару.

Веома важно је да дражоци свиња без обзира да ли су регистрована или не регистрована пољопривредна домаћинства да ли свиње и прасци имају маркице или немају маркице пријаве надлежној ветринарској станици да имају свиње како би у случају заразе могло лакше да се делује и како би могли да остваре право на надокнаду штете које ће Министарство пољопривреде исплатити власницима по тржишној цени у року од 30 дана од уручења записника .

ПВС ВРШАЦ ДОО , Трг Светог Теодора Вршачког бр 15, Вршац. надлежна је за насељена места : Ватин, Мали Жам , Велико Средиште, Мало Средиште, Гудурицу, Марковац, Месић, Јабланку, Сочицу,Војводинце, Куштиљ, Стражу ,Орешац, Парту, Загајицу,Шушара и Потпорањ

ПВС ВЕТ ДОО, Гаврила Принципа бр 44, Вршац надлежна је за Град Вршац и насељена места Уљма, Избиште, Влајковац, и Ритишево

Ветеринарски инспектор може да одобри клање свиња на газдинству за своје потребе на захтев власника/држаоца, уколико најави 24 х раније надлежној ветеринарској организацији , ветеринар узма брис и анализа покаже да је свиња здрава одоносно да нема вируса.

Афричка куга свиња је вирусно обољење које се не преноси на људе, али се ради о веома опасној заразној болести домаћих и дивљих свиња за коју вакцина не постоји.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *