Привремено прихватилиште за угрожене дивље животиње у Вршцу има важну улогу
Привремено прихватилиште за угрожене дивље животиње – ЈКП „Други октобар“ има веома важну улогу да помогне животињама које су напуштене, изгубљене, повређене или злостављане.
„Све животиње осећају, бол и страх. Исто као и људи. Због тога је наша дужност да им помогнемо. Међутим, помоћ није потребна само кућним љубимцима, псима и мачкама. У периоду када младунци птица почињу да лете често испадају из гнезда и остају на земљи углавном повређене и угруване. Слично је и са младунцима јежева, веверица, корњача, змија, који се нађу на улици, двориштима, баштама или у стамбеним објектима. И њима је такође потребна помоћ. Дивље животиње такође могу претрпети повреде или им је потребна помоћ и спашавање из најразличитијих ситуација“, кажу у Прихватилишту.

Тренутно се на опоравку у Прихватилишту налазе ветрушке. Нажалост, једна од њих неће моћи да се врати у природу, јер је остала без ногу због несреће на далеководу и струјног удара, али се успешно опоравља.

Обична ветрушка или ветрушка кликавка је веома лепа птица из породице соколова. Код одраслог мужјака који је већ добио коначну боју, глава, потиљак и реп су, осим бело обрубљене плавоцрне пруге, рђацрвене боје, а сва пера на врху носе тругласту мрљу.

Доњи делови грла су беличастожути, груди и трбух црвеносиви или бледожути. Поједина пера су украшена уздужном црном мрљом, летна пера су црна и на унутрашњој страни заставице украшена са шест до дванаест беличастих или рђацрвених троугластих мрља.

На врховима су пера светлије обрубљена. Читав горњи део тела одрасле женке је црвен, све до горњег дела леђа који је посут уздужним црним мрљама. Доња страна тела женке слична је по боји мужјаковој. Младе птице су по боји преја сличне мајци. Женке су веће од мужјака. Ветрушка је дугачка до 32 цм а распон крила је од 65 до 82 цм.

Извор-еВршац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *