Српски песник из Хрватске Ђорђе Нешић добитник награде „Велика Базјашка Повеља“

Српска заједница из Румуније, поводом Дана Преображења, традиционално додељује „Велику Базјашку Повељу“, за укупно песничко и књижевно дело. Овогодишњи добитник великог признања, 30. по реду, је српски песник из Хрватске Ђорђе Нешић. Град Вршац је покровитељ ове награде и једини град у Србији који на такав начин подржава српску културу и књижевност српске националне мањине у Румунији. Награда се традиционално уручује у Базјашу, поред Дунава, при српском манастиру, којег је по предању основао Свети Сава 1225. године. Сходно томе, манастир носи име „Вазнесења Господњег, Светосавска Обитељ“.

После одржаног богослужења испред манастира, пред великим бројем Срба из Румуније, Повеља је и свечано уручена Нешићу. Додели Повеље присуствовала су свештена лица и представници четири манастира Срба из Румуније и Генерални конзул Републике Србије у Темишвару Владан Тадић. Награду је уручио председник Савеза Срба из Румуније и народни посланик у румунском парламенту, Огњан Крстић. У име Града Вршца, додели су присуствовали чланови Градског већа др Трајан Качина и Слободан Јованов.

„Част ми је да други пут за редом будем у Базјашу приликом доделе овог посебног признања. Савез Срба у Румунији вец 30 година додељује ову престижну награду, која је симбол сарадње српских књижевника са целог Балкана. Доносим Вам поздраве градоначелнице Вршца, госпође Драгане Митровић, као и свих представника локалне самоуправе. Град Вршац подржава ову манифестацију, дародавац је награде и као локална самоуправа – наставићемо да ојачамо културне и историјске везе између Града Вршца и српске националне мањине из Румуније“, рекао је у свом обраћању др Трајан Качина, члан Градског већа Града Вршца, ресорно задужен за област културе.

Након доделе признања, у Српском Дому Културе, који функционише при манастиру, одржано је међународно песничко вече, са српским песницима из Србије, Румуније, Републике Српске, Хрватске, Чешке, Немачке, Француске.

Град Вршац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *