Стари обичај који се одржао у два јужнобанатска села

За Долово и Баваниште, два јужнобанатска села данашњи дан- други дан Ускрса посебно је свечан. У овим срединама задржан је стари обичај – „другање”.

По старом обичају, деца бирају с ким ће се „другати”, а када су сасвим мала, за њих о томе одлучују родитељи. Малишани се потом распореде по паровима, следи пољубац кроз венчић, па окрет око себе и тако три пута, након чега се куцају и размењују фарбано јаје. Овде старије жене причају да се временом „поступак другања” делом променио. Некада су су се деца сама између себе бирала, а данас углавном мајке то чине уместо њих. Традицијом је прописано и да се „другариче” малишани истог пола и узраста, а сада је избор слободан, док је даривање домаћим колачима „сведено” на размену шараних јаја. Изостају све чешће и пољупци, који су круна или печат новог пријатељства и побратимства, којима су девојчице постајале куме, а дечаци побре.

Док се у Долову "другају" искључиво најмлађи, у Баваништу у општини Ковин је ситуација нешто другачија. Наиме, овде се „другају” и одрасли.

Овај обичај описао је и Вук Стефановић Караџић у свом Рјечнику из 1818. године као „дружичало”, а након два века одржао се, према наводима етнолога Данице Ђокић, у „селима пожаревачког и банатског Подунавља, у стишким и поморавским селима, па и у самом Пожаревцу, до шездесетих година прошлог века.

Фото- Општина Ковин

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *