Стефановић: Туризам је за Крупањце начин живљења


Туризам у општини Крупањ, поред пољопривреде, представља основну грану привреде задужену за развој ове прелепе и нетакнутом природом богате локалне самоуправе. Градска власт и у наредном периоду ће улагати у туризам али и ослањати се на њега како би миграторни процеси постали реверзибилни, односно како би подстакли што већи број људи да се врати у своје родно место, али и да привуку већ број туриста. На који начин Општина Крупањ помаже развој туризма, а какво је тренутно стање и који су то планови за будућност откриће нам помоћник председника општине Младен Стефановић.

  • Колико полажемо рачуна о развоју туризма сведочи и чињеница да је он за нас средство, а богами и начин живљења протекле две године, од када смо 2020. године и званично добили статус туристичког места. Тај статус смо ове године поново потврдили када нам је била комисија из Министарства туризма и омладине, а у наредном периоду даћемо све од себе да тако и остане. Таквим статусом могу се похвалити још само 17 локалних самоуправа у Србији - започиње разговор са нама помоћник председника општине Крупањ Младен Стефановић.

Због географског положаја, оивичена Јагодњом, Борањом и Соколским планинама, и великог природног богатства коју поседује општина Крупањ, спортско - рекреативни туризам заузео је водеће место међу гранама туризма.

  • Крупањ због свог изгледа који има све одлике природног карантина, али и уређене спорстке инфраструктуре идеалан је за припреме спортски екипа свих узраста. Наша општина често је домаћин бројних међународних спортских кампова и турнира који се одржавају током целе године на нашим теренима, највише на терену са вештачком травом - објашњава Стефановић.

Како додаје, љубитељима спорта и спортских активности како домаћим тако и гостима на располагању су спортска хала „Боривоје Ж. Милојевић“, три велика травната терена, од чега је један са вештачком травом и ноћним осветљењем, и пет мањих. Општина Крупањ поседује широк спектар спортова од најзаступљенијег фудбала до одбојке, рукомета, кошарке, каратеа, бокса, стоног тениса, билијара и других.

О свим спортским објектима у Рађевини брине Спортско - туристичка организација општине Крупањ, која је захваљујући подршци локалне самоуправе најмлађим становницима обезбедила потпуно бесплатно бављење спортом.

Како истиче помоћник председника у наредном периоду наставиће да помажу развој спортско - рекреативног туризма кроз бројна реновирања и доградњу спортског центра. Ту се пре свега мисли на изгадњу тенског терена и неколико других. Поред тога за љубитеље рекреације Крупња нуди и чак 300 километара уређених пешачких, гљиварских, бициклистичких, адреналинских и других стаза.

  • Последњих година, такође, све већи замах узима и сеоски туризам. Свесни чињенице да је ова грана туризма у експанзији протеклих година у свету и ми смо активно почели да радимо на њеном унапређењу. Нашим мештанима који имају вишак простора, а који желе да га преуреде у смештајни капацитет, већ две године пружамо финансијску подршку кроз локални конкурс. Сматрам да је сеоски туризам можда најбољи начин да се одморите, упознате са укусима, културом и традицијом једног места - каже Стефановић.

Такође, протеклих година влада велико интересовање гостију за богату културно - историјску баштину Крупња, па је тако из годину у годину приметан све већи број посетиоца бројним споменицима херојима и браниоцима отаџбине. Најпосећенији су Спомен костурница на Мачковом камену, Спомен комплекс Столице и Соко град.

  • Не треба скрајнути ни чињеницу да Крупањ на својој територији чува 13 цркава и два манастира, па стога важну улогу у развоју туризма има и вески туризам - подсећа наш саговорник.

Оно за шта ће се понајвише залагати локална самоуправа, како истиче Стефановић, јесте унапређење постојеће туристичке инфраструктире али и добијање статуса ваздушне бање, која је већ у процесу. То се, додаје, односи на унапређење медицинског и авантуристичког туризма, али и на медијску промоцију кроз чувену апликацију „Најдужу пијацу на свету“.

Иначе, Општина Крупањ негује веома дугу традицију развоја туризма кроз историју. Почетком 20. века у Краљевини Србији постојало је 18 хотела од којих су два била у Крупњу - Европа и Пита. Становници Рађевине били су свесни својих потенцијала па је тако 1933. године основано прво туристичко друштво, а две године касније са радом је почео и први тениски терен. Данас, и поред чињенице да је мало скрајнут са главних магистралних путева, Крупањ је доказао да зна како да сачува нетакнуту природу што га чини јединственим туристичким местом.

Љ.Марковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *