СТРАТЕГИЈА ОПШТИНЕ КРУПАЊ УСМЕРЕНА НА РАЗВОЈ ТУРИЗМА

Већ у средњем веку Kрупањ се озбиљно бавио развојем туризма, док је 1900. године ова малена варошица, смештена у котлини између Јагодње, Борање и Соколских планина, поседовала два велика хотела, у време када је цела Србија имала свега њих 30. Протеклих неколико година општина Kрупањ бележи око 50 хиљада ноћења годишње и константно је тај број у порасту. Kолико се данас улаже у туризам, на који начин локална саамоуправа помаже рад Туристичко - спортске организације објаснио нам је челни човек Оштине Иван Исаиловић.

  • Вековима уназад становници Рађевине се озбиљно баве туризмом и од њега озбиљно зарађују, а како бисмо им помогли, локална самоуправа је целу стратегију највише усмерила на развој ове привредне гране - започиње раговор председник Исаиловић.

С тим у вези, континуирано се ради на изградњи туристичке инфраструктуре, па су тако на недавно одржаној свечаности поводом обележавања Дана општине 21. септембра представљена два велика пројекта за изградњу два велелепна спортска комплекса. Један од њих биће изграђен на Мачковом камену, а други у непосредној близини средње школе.

  • Све ово иницирало је изградњу нових хотела на нашој територији, од којих је један на Мачковом камену и један на шест километара од Kрупња, у Столицама, село Брштица, где су сада павиљони које желимо да претворимо у хотел - каже Исаиловић.

Поред тога, како нам је објаснио први човек Kрупња, ствара се повољна клима за изградњу новог хотела у самом центру Kрупња на око осам и по хиљада квадратних метара. Нови хотели поседоваће отворене и затворене базене, спортске хале, терене на отвореном и многе друге садржаје. Ускоро ће бити доступан и санка лифт, односно лифт који ће децу са родитељима враћати на почетак санкалишта, а чија је идеја потекла да се свим родитељима пружи могућност да уживају цео дан са својом децом, без претераног умора.

  • Овом приликом позивам све родитеље да нас посете када се санка лифт пусти у рад и без великог физичког напора уживају играјући се са својом децом, јер овако нешто немамо у окружењу – истакао је Исаиловић.

Општина Kрупањ тренутно поседује Спортски центар у чијем саставу се налази неколико сала за кошарку, фудбал, одбојку, шах и билијар, а поседује и отворене терене од којих је један са вештачком травом. Сви ови спортски садржаји али и погодна клима у многоме доприносе да се многе екипе определе за спортске припреме у самом Kрупњу.

Kао један вид подршке, општина Kрупањ је за све малишане обезбедила бесплатан спорт, односно родитељи који желе децу да укључе у било коју спортску дисциплину то могу учинити потпуно бесплатно.

Поред улагања у спорт, Kрупањ доста улаже и у развој туризма па је у вези са тим покренуто и писање Стратегије за развој туризма и Плана детаљне регулације, који би требали да обухвате сва досадашња искуства и потпомогну у даљем развоју.

  • Схватили смо да нам треба још смештајних капацитета, с обзиром на чињеницу да су сви капацитети пуни од фебруара прошле године када је пуштен у рад терен са вештачком травом - објашњава Исаиловић.

Оно што је посебно нагласио председник Општине јесте да је локална самоуправа ове године у циљу подстицаја развоју туризма расписала пробни конкурс намењен свим мештанима Kрупња који су желели да изграде смештајне капацитете. За овај конкурс Kрупањ је издвојио седам милиона динара, а интересовање је било и више него очекивано, чак 10 пута веће.

  • Надам се да ће овај вид помоћи зауставити даље миграционе процесе, односно да се наши људи селе у велике градове, а што нам и јесте био циљ када смо га расписали - каже наш саговорник.

Свима који желе да посете ову општину и упознају се са историјом Рађевине, Исаиловић је поручио да никако не изоставе многобројне споменике културе попут Соко града, Мачковог камена, где се одиграла једна од највећих битака у Првом светском рату, комплекс Бела црква који чува успомене из Другог светског рата, Столице, где су се партизани састали и договорили о новој побуни, комплекс Добри поток, где се могу видети музеји посвећени ентеријеру и екстеријеру Рађевине, деце, заната, лова и других, Музеј Старо здање у којем се чувају како војне униформе српске војске и оружје, тако и традиционалне ношње, прве касе, предмети везани за владавину Обеновића и Kарађорђевића и још много тога.

Љ.Марковић