Тим стручњака за ментално здравље и у Панчеву

Центар за заштиту менталног здравља у заједници формиран је у мају ове године на препоруку Националног механизма за превенцију тортуре (НПМ). За потребе његовог отварања Град Панчево уступио је Специјалној болници за психијатријске болести „Ковин” објекат у центру града, који је болница реновирала из сопствених средстава. Панчевачки центар од тада ради као организациона јединица Специјалне болнице из Ковина.

Недавно је, поводом светског дана менталног здравља, који се ове године обележава под слоганом „Ментално здравље је универзално људско право”, тим НПМ Заштитника грађана посетио је Центар за ментално здравље у Панчеву.

  • У Центру за ментално здравље тим стручњака различитих професија пружа амбулантно-консултативне услуге и услуге психо-социјалне рехабилитације, обавља индивидуални и групни психотерапијски рад, психоедукацију, као и кућне посете преко мобилних тимова и рад са породицама корисника, а реализују се и промотивне активности у области превенције менталних обољења – наведено је у саопштењу Специјалне болести за психијатријске болести „Ковин”.

Даље су појаснили да је савремени концепт рада тог Центра усмерен на превенцију, очување, постхоспитално лечење пацијената у заједници и унапређење психичког здравља како би се достигао највиши стандард менталног здравља што укључује, осим права на заштиту од фактора ризика и права на доступну, приступачну и квалитетну негу, и право на слободу, независност и укључивање у заједницу.

  • Формирање и рад тог Центра, као и посвећеност запослених у Центру, пример је добре праксе у поступању у складу са највишим међународним стандардима бриге о менталном здрављу грађана у заједници - истакао је тим НПМ -а.
  • Извор-013инфо.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *