Три награде за вршачко позориште на 30. „Вршачкој позоришној јесени“

Пред верним поклоницима „Вршачке позоришне јесени“, који су сваке вечери, без изузетка, пунили салу Народног позоришта „Стерија“ током трајања 30. јубиларног издања овог театарског фестивала, изведена је последња представа овогодишње селекције, коју је направио драматург Бранислав Недић.
Беградско драмско позориште извело је Гетеовог „Прафауста“ у редитељском тумачењу Бориса Лијешевића и том изведбом затворен је главни програм. Ова представа проглашена је најбољом према оцени публике.


Жири у саставу Дејан Пројковски, редитељ из Републике Северне Македоније и председник жирија, Александра Гловацки, драматуршкиња и Наташа Петровић, глумица, после одгледаних пет представа у такмичарској селекцији, донео је следеће одлуке:

Награда „Томислав Пејчић“ за најбољег младог глумца или глумицу додељује се Марији Пантин за улогу Шарлоте у представи „Дон Жуан“ Народног позоришта „Стерија“ из Вршца.

Награда за најбоље глумачко остварење за женску улогу додељује се Вањи Ејдус за улогу Елизабете Медаковић у представи „Очеви и оци“ Народног позоришта Београд.

Награда за најбоље глумачко остварење за мушку улогу додељује се Озрену Грабарићу за улогу Мефиста у представи „(Пра)Фауст“ Београдског драмског позоришта.

Награда за најбољу режију додељује се Вељку Мићуновићу за режију представе „Очеви и оци“ Народног позоришта Београд.

Награду за представу у целини жири додељује представи ’’Очеви и оци’’ Народног позоришта Београд, у режији Вељка Мићуновића.

Специјалну награду жири додељује Кати Ђармати за драматизацију романа „Очеви и оци“ Слободана Селенића, у истоименој представи Народног позоришта Београд.

Специјална награда се додељује композитору Димитру Андоновском за рад на представи „Дон Жуан“ Народног позоришта „Стерија“ из Вршца.

По мишљењу стручног жирија специјалну награду за колективну игру заслужује ансамбл представе „Дон Жуан“ Народног позоришта „Стерија“ из Вршца.

На предлог стручног жирија, Фестивал „Вршачка позоришна јесен2 постхумно додељује награду редитељу Јагошу Марковићу за животно дело и уметнички допринос у представама базираним на драмској класици.

Свечано затварње 30. Међународног фестивала класике „Вршачка позоришна јесен“ заказано је за вечерас, када ће на Великој сцени Народног позоришта „Стерија“, бити додељене награде, а у част лауреата, кабаре филмске музике под називом „Боја ноћи“ извешће Бода Нинковић, Љиљана Стјепановић и Мина Лазаревић.

Међународни фестивал класике „Вршачка позоришна јесен“, и 30. пут у Вршцу, одржан је под покровитељством Града Вршца, уз подршку Министарства културе Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе са верским заједницама, као и бројних спонзора.

Извор- еВршац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *