У петак почиње 26. Панчевачки џез фестивал

У петак 3. новембра, прве вечери 26. Панчевачког џез фестивала, у Дворани Културног центра Панчева наступиће српски пијаниста Иван Алексијевић, интернационални трио британског саксофонисте Ендија Шепарда, и трио италијанског пијанисте Алесандра Ланцонија са специјалним гостом, саксофонистом Франческом Кафизом.
Фестивал ће 3. новембра у 20 часова, у Дворани Културног центра, отворити пијаниста Иван Алексијевић, један од најистакнутијих музичара са домаће џез сцене. У финалним моментима наступа на Фестивалу, Алексијевић ће имати подршку гудачког квартета. Након њега ће се у 21 час представити интернационални трио Ендија Шепарда. С каријером дугом четири и по деценије, богатом изванредним соло остварењима и сарадњама с легендама џеза и рока, овај саксофониста један је од најистакнутијих британских џез музичара свих времена. Програм у Дворани КЦП-а у 22:45 затвара Алесандро Ланцони са својим тријом и специјалним гостом, саксофонистом Франческом Кафизом, који је 2003. проглашен чудом од детета, када је већ у четрнаестој години свирао по Европи са септетом Винтона Марсалиса. Вече у Фоајеу КЦП-а, у 23:30 затвара квинтет панчевачког контрабасисте Саве Рамјанца.


У суботу 4. новембра, друге вечери 26. Панчевачког џез фестивала, у Културном центру Панчева наступиће квартет пољског саксофонисте Маћеја Обаре, оркестар Флат Еартх Социетy из Белгије и аустријска група цхуффДРОНЕ. Фестивалско вече ће у 20 часова, у Дворани Културног центра, отворити квартет пољског саксофонисте Маћеја Обаре, једног од најистакнутијих протагониста савремене европске џез сцене. У 21:30 у истом простору наступиће легендарни белгијски оркестар Флат Еартх Социетy. Под руководством мултиинструменталисте и композитора Петера Вермерха, овај састав остварује невероватан спој различитих стилова, занимљив озбиљним џез познаваоцима, али и заводљив за млађу рок публику. Програм у 23х, у Фоајеу Културног центра Панчева, затвара састав цхуффДРОНЕ који удружује петоро харизматичних младих аустријских музичара разноврсних индивидуалних интересовања.

У недељу 5. новембра, треће и последње вечери 26. Панчевачког џез фестивала, у Културном центру Панчева наступиће трио израелског контрабасисте Јонатана Авишаја, амерички пијаниста Џејмс Френсис са својим тријом, и квартет гитаристе Јована Миловановића.

Фестивалско вече ће у 20 часова, у Дворани Културног центра, отворити трио израелског контрабасисте Јонатана Авишаја, џез музичара са завидном интернационалном каријером. Први пут је у Панчеву био 2017. године као члан квартета трубача Авишаја Кохена, на једном од најбољих концерата у новијој историји Панчевачког џез фестивала. У 21:30 у истом простору наступиће пијаниста, клавијатуриста и композитор Џејмс Френсис (1995) рођен и одрастао у Хјустону. С непуних 28 година, међу великанима џеза с којима је већ сарађивао и снимао су и Пет Метини, Крис Потер, Стефон Харис, Хозе Џејмс и многи други. Програм у 23х, у Фоајеу Културног центра Панчева, затвара квартет гитаристе и композитора Јована Миловановића, чији је деби албум једно од најпријатнијих изненађења џезерске 2022. године у Србији.

Организатор фестивала је Културни центар Панчева уз покровитељство Града Панчева, и уз подршку компаније Бросе, Министарства културе Републике Србије, Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, Министарства културе и националног наслеђа Републике Пољске, Амбасаде Израела у Београду, Италијанског института за културу у Београду, Аустријског културног форума, Фондације Збигњева Сајферта, Фландерс – Региона уметности, Града Гента.

013INFO.RS

Foto: Shervin Lainez

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *