Уметнички перформанси на отварању 21. Бијенала уметности у Панчеву
У суботу, 25. маја у 16 сати у Народном музеју Панчево, биће свечано отворено 21. Бијенале уметности у Панчеву, које се под слоганом „Испирање“ одржава од 25. маја до 25. јуна.


Од 16.30 на истом месту на програму је перформанс „Чишћење земље“, француске уметнице Барбарае ле Бегек Фридман. Од 18 сати у простору Галерије Милорана Бате Михаиловића на програму је перформанс „Чист уметник“ домаћег уметника Ваштага Вендела.


Барбара ле Бегек Фридман је уметница настањена у Француској, која у својим радовима истражује дијалог између унутрашњих и спољних пејзажа кроз медије као што су цртеж, видео, звук, инсталација и фотографија. Њена пракса доводи у питање концепт етикетирања, као и непропустљивост „кутија” у којима покушавамо да се развијамо. Значајно место у њеном раду заузима и појам парадокса, што се испољава, на пример, кроз ставове да ништа не постоји без своје супротности, да је одсуство форма присуства или да је свака граница истовремено тачка сусрета… ставове које често користи као метод за преиспитивање, односно оспоравање онога што се чини као јединствена и непороменљива стварност.  


Барбара ле Бегек Фридман о перформансу који ће бити изведен на отварању Бијенала уметности каже:„Намера ми је да кроз свој стваралачки рад прикажем оно што се не види, оно што је тешко пренети речима. Користим перформанс, цртеж, инсталацију и скулптуре-објекте како бих загребала површину ствари и открила шта се налази испод. Циљ мог рада је да поремети комфор који нам пружа оно што познајемо и препознајемо. Стварам просторе, тренутке и акције који гледаоцу или учеснику омогућавају да започне пробијање граница дефинисаног“. Перформанс „Чист уметник“ Ваштага Вендела почива на истоименом поливалентном појму, који надраста своје иницијално и дословно значење. Стога, он је функционалан у многим слојевима промишљања, иако његов семантички фундамент директно алудира на одређено стање свести. Појам „чист уметник“ првенствено урања у контекст и норме свакодневице, чиме умногоме измиче искључивости захтева високе културе.


Према речима аутора, перформанс „Чист уметник“ развија сопствену дефиницију и фантазију која би заправо ојачала човекову везу са природом без икакве емулације способности других бића. Указује се на хуманистички и антрополошки аспект као прогресивну нужност, у којој би организам био прилагођен да живи у негостољубивом окружењу кроз уметничко-телесну модификацију у којој се чин приближава политичкој и практичној социјалној перспективи.


Ваштаг Вендел је визуелни уметник из Србије. Дипломске и мастер студије завршио је при Факултету ликовних уметности у Београду на смеру сликарство 2012. године, а исте године уписује докторске уметничке студије. Уметничке пројекте до сада је реализовао у Диселдорфу, Бохолту, Монпељеу, Београду. Добитник је неколико награда, а дела му се налазе у приватним колекцијама у Лондону, Диселдорфу, Јекатеринбургу и Трентону (Њу Џерзи). Реализује уметничке пројекте кроз филм, перформанс, инсталације, акције и дизајн. Изучава визуелни, концептуални и пеформативни приступ суочен са проблемима друштвене интеграције и прогреса, пружајући увид у аналитичке и уметничке процесе.


Да подсетимо, више од двадесет домаћих и иностраних уметника/ца и колектива позвани су у оквиру 21. Бијенала уметности у Панчеву представе или реализују радове у вези са термином испирање, одабирајући сами неку од бројних асоцијација које се везују за овај термин. У том процесу су могли да се ослоне на нека од следећих питања: Колико се осећамо испраним, измореним, исцеђеним, раствореним? Да ли је процес испирања процес уклањања или проналажења нечег? Да ли се расна мржња, мизогинија, хомофобија могу испрати? Да ли се трагови породичног насиља, ратних злочина, злостављања могу (и)спрати? Да ли се водом могу испрати отпаци из прехрамбене индустрије, или било које друге гране индустрије? Који је однос између испирања и заборава?


Аутори/ке који учествују у програму су: Аистė Амбразевичиūтė (Литванија), Бреда Бебан, Лана Стојићевић, Барбара ле Бегек Фридман (Француска), Нева Лукић и Виктор Радоњић (Хрватска, Србија) и уметници/це и колективи из Србије: Био2Арх, Даница Бићанић, Ваштаг Вендел, Графичка мрежа, Љубица Денковић (Србија/Белгија), Драгана Дражовић-Илић, Надежда Кирћански (Србија/Холандија), Марија Козомора, Живана Мијаиловић, Бранислав Николић, Константинос Петровић, Моника Сигети, Исидора Стојановић, Слободан Стошић и Зоран Тодоровић.


Бијенале уметности у Панчеву одржава се уз покровитељство Града Панчева, Министарства за културу Републике Србије и Покрајинског секретаријата за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама.


Извор - 013инфо.рс

Фото- Панчево.рс