Уручена награда „Васко Попа“ песникињи Тањи Ступар Трифуновић

У Свечаној сали Градске куће у Вршцу 29. пут додељена је најпрестижнија награда за поезију, стварану на српском језику "Васко Попа".

Овогодишња добитница награде је Тања Ступар Трифуновић, песникиње из Бања Луке за књигу песама "Змијштак" у издању издавачке куће "Архипелаг" из Београда, први добитник награде из Републике Српске.

На конкурс су пристигла 54 наслова изашла 2022. године, а жири у саставу Проф. Др Стеван Брадић као предсеник жирија, Марија Шимоковић - књижевник и књижевни критичар и Проф. Др Драган Проле је након три седнице донео одлуку већином гласова да се награда додели Тањи Ступар Трифуновић за наслов "Змијштак". Збирка песама "Змијштак" састоји се из четири циклуса, „У оштро подне", „Змијштак", „Истина је деструктивна справа" и „Испочетка", кроз које се песникиња креће просторима интимности и љубави, породице и завичаја, историјске позорнице и превирања, и коначно, амбивалентног покушаја да се отвори простор за нови почетак, а одлуку жирија образложио је председник Проф. Др Стеван Брадић, редовни професор Филозофског факултета, Универзитета у Новом Саду.

"Песме Тање Ступар Трифуновић развијају се кроз мотивско повезивање добро познатих топоса, али тако што се вешто мимоилазе доминантни наративи унутар којих се они по правилу јављају у нашем песништву. На овај начин песникиња са једне стране разотkрива ове наративе као стратегије моћи и доминације, потискивања и обесмишљавања нашег личног али и колективног постојања, а са друге стране нуди лирске и трезвене, често опоре увиде о међуљудским односима, месту човека у историји, и ономе шта нас по логици ствари очекује у немилосрдном свету у коме смо се нашли" истакао је професор Брадић у свом обраћању.

Најугледнија награда за поезију у Србији, „Васко Попа" је установљена 1995. године у Вршцу. Оснивачи награде су Друштво пријатеља Вршца „Вршац лепа варош" и Агенција Ђорђевић, уз сагласност и подршку Хаше Попа и Фондације Хемофарм, а додељује се сваке године на песников рођендан 29. јуна. Награда се састоји од Повеље с Попиним ликом, рад академског сликара Милана Блануше, и новчаног износа чији су дародавци фирма "Сензал капитал", власника Радета Ракочевића из Београда и Град Вршац.

"Задовољство ми је што већ готово три деценије у нашем граду додељујемо књижевну награду Васко Попа, која носи име једног од највећих песника у нашој земљи, али и уметника који је задужио наш град, књижевника којим се увек поносимо. Ова престижна награда један је од израза поштовања према великом уметнику, али и подстицај за све оне који и данас иду Васковим путем. Захвалила бих се свима који су кроз године дали свој допринос овом високом признању које данас додељујемо, посебно господину Ђорђевићу као једном од идејних твораца и организатора ове награде, као и господину Ракочевићу који са својом породицом већ дужи низ година дарује део новчаног износа награде. На крају, честитам од срца нашој драгој гошћи из Републике Српске, госпођи Тањи Ступар Трифуновић, чија је збирка „Змијштак" ове године успела да се избори са изузетном конкуренцијом и освоји најпрестижнију награду за поезију стварану на српском језику, а Град Вршац ће увек помагати и давати допринос да ова традиција настави да траје и у будућности, као знак поштовања и сећања на наше великане који су оставили неизбрисив трагу како у националној тако и у светској баштини." поручила је у свом поздравном говору, градоначелница Вршца Драгана Митровић.

Током свечаности, стихове Васка Попе рецитовали су глумци Народног позоришта "Стерија" Иван Ђорђевић и Тамара Тамчи Тоскић уз клавирску пратњу професора Музичке Школе "Јосиф Маринковић" Драгана Ђокића, а водитељ програма Драгољуб Ђорђевић пренео је поздраве наше славне глумице Раде Ђуричин, која је од самог почетка била уз награду Васко Попа, али због свог здравственог стања ове године није могла лично да присуствује, што је пропраћено великим аплаузом у сали.

Град Вршац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *