Уручене награде најбољим спортистима у 2023. години
Свечана манифестација Избор спортисте године Града Вршца за 2023. годину, одржана је вечерас у препуној Конгресној дворани Центра Миленијум.


Програм је започет кратким филмом који је присутне подсетио на сва значајна спортска догађања током протекле године, а најпрестижније награде Града Вршца за 2023. годину, уручила је градоначелница Вршца Драгана Митровић.

„Посебно ме радује, што је данас међу нама до сада највећи број младих нада вршачког спорта, а који ће у будућности представљати наш град како у нашој земљи, тако и широм света. Можда ће баш неки од вас једног дана са овог места понети и повеље најуспешнијих спортиста Града Вршца, а ја вам желим да наставите да се бавите спортом, да се радујете и да кроз спорт развијате нова пријатељства. Поносна сам што Град Вршац, као једна мала средина непрестано улаже у своје најсавременије спортске објекте као што су Центар Миленијум и Олимпијски базен, а такође паралелно гради нове и значајно унапређује постојеће капацитете у складу са највишим спортским стандардима, како би наша деца и млади спортисти могли да тренирају што више спортова. Тако је крајем прошле године у Гудурици завршена потпуно нова спортске сала, док је у Уљми у току завршна фаза изградње дворане која ће већ у првој половини ове године примити прве спортисте. У име Града Вршца и у своје лично име честитам свим овогодишњим добитницима награде за Спортисту године, хвала вам за сва одличја која сте донели у свој град и желим вам још много нових успеха и трофеја у наставку спортске каријере. Град Вршац ће се увек поносити вама и пружити вам сву неопходну подршку." рекла је у свом обраћању градоначекница Вршца Драгана Митровић.


  Додели су присуствовали и Генерални секретар Спортског савеза Србије Горан Маринковић, ПР Спортског савеза Србије Марина Јовичић, Председник Спортског савеза Војводине Јасмина Јурас и генерали секретар Спорстког савеза Војводине Младен Стојшин.


„Велико задовољство увек ми представља када долазим у Град Вршац, град спорта, град великих пријатеља Спортског савеза Србије. Морам да поменем успешну сарадњу са Спортски савезом Града Вршца, а посебно се захваљујем што на локалном н ивоу спроводите велики број акција Спортског савеза Србије и надам се таквој сарадњи и у будућности." истакао је у свом говору Горан Маринковић, генерални секретар Спортског савеза Србије, преневши том приликом поздраве председника Спортског савеза ДСрбије, олимпијског шампиона Давора Штефанека.

Најпрестижнија награду за најбољег спортисту Града Вршца за 2023. годину, припала је Вањи Ранков кадеткињи теквондо клуба Еурошпед.

Вања Ранков није изгубила ни једну борбу у последње две године. Током протекле године постала је Првакиња Света на Светском првенству у Сарајеву, где су је прогласили и за најбољу такмичарку на свету за кадете. Одбранила је титулу Првакиње Европе у Београду. Једини је теквондо такмичар у нашој земљи, која има титулу Првакиње Света и двоструку титулу Првака Европе. Вања је број један на светској ранг листи већ две године и стипендиста Покрајинског секретеријата за спорт и омладину. Такође је освојила и велики број медаља, од којих је свакако најважнија златна медаља на Светском првенству, али и проглашење за најбољу такмичарку света за кадете. Одбрана титуле на Европском првенству, 1. место светске теквондо ранг листе, још једна у низу победа коју је понела Вања Ранков и са разлогом добила пехар за најбољег спортисту Града Вршца за 2023. годину.


Признање за најбољу екипу однео је Омладински фудбалски клуб Вршац, а специјално признање однели су Одбојкашки клуб Банат, Стонотениски клуб Вршац и Кошаркашки клуб Брег. Најбољи сениор за ову годину је Стефан Симић, Кошаркашки клуб Вршац.Стефан Симић један je од најбољих играча сениорске екипе Вршца, у протекле две сезоне. Истакао се као прави лидер и вођа, како на терену тако и ван њега. Кошаркашки клуб Вршац такмичи се у највишем рангу српске кошарке и тренуно заузима треће место у КЛС лиги, са амбицијама за највиши пласман. Награду за најбољу сениорку добила је Уна Радак из Стонотениског клуба Вршац.


Постхумно је одликован Данијел Бељин Тиса, који је за живота био значајан део вршачког фудбала и његових великих успеха. Данијел Бељин рођен је 30.06.1987. године. Своје прве фудбалске кораке направио је у родном Избишту, играјући за фудбалски клуб Полет. Фудбалски пут га је одвео у ФК Вршац који се тада такмичио у Српској лиги и био је један од најбољих младих играча. Након две године враћа се у Избиште и са Полетом прави изузетне резултате. Када је 2013.године прешао у тадашњи ОФК Вршац јунајтед, није ни сањао да ће се у једном клубу задржати пуних девет година.


У години када се ОФК Вршац пласирао у Српску лигу, био је капитен екипе и стуб одбране. На истом нивоу наставило се и наредних година и тако дошао до броја од чак 250 одиграних утакмица за ОФК Вршац . Подигао је три важна пехара за тих девет година, а најважнији је био у лето 2022. године када је заједно са својим саиграчима остварио пласман у Прву лигу Србије и био значајан део највећег успеха вршачког фудбала. Нажалост у 36. години живота, након изненадне болести, отишао је са животне сцене и сада трчи за лоптом по небеским теренима.

За најбољу екипу, проглашен је Омладински фудбалски клуб Вршац - кадетска екипа. Пехар за најбољу екипу Града Вршца 2023. године, однео је Теквондо клуб Еурошпед, који је забележио историјски успех који се може рангирати и као најбољи у задњих 28 година. Текводно клуб Еурошпед је током 2023. године учествовао на око 45 такмичења у земљи и иностранству. На овим такмичењима освојено је много значајих медаља, а сам клуб је екипни првак Србије у кадетима. Клуб представља 6 првака државе и више првака и вице првака Балкана.У 2023.години у свом професионалном делу, клуб је оформио око 11 такмичара који су део репрезентације Републике Србије и који су учествовали на европским и светским првенствима у кадетском, јуниорском и сениорском узрасту.


Признање за најбољег тренера 2023. године добио је Бранислав Ђан, због свог великог доприноса у развоју, не само свог клуба, него и спорта у Граду, што је резултирало препознатљивости Града Вршца широм земље, Балкана, као и свуда где су деца,под његовим стручним вођством, играла светске турнире. Овогодишњи најбољи јуниор који је понео свој пехар је Вук Михајловић, Теквондо клуб Еурошпед, који је учествовао на европском јуниорском првенству и ушао у топ 5 на ранкингу. За најбољу јуниорку проглашена је Лана Несторов из Теквондо центра Уљма, која се квалификовала и учествовала на Европском јуниорском првенству. Награде за најбољег кадета и најбољу кадеткињу, однели су Марко Стефанов, Теквондо клуб Еурошпед и Марија Танацков, Џудо клуб Локомотива. Марко је проглашен за најбољег кадета у Србији и на светској ранг листи налази се на 3. месту, а Марија је првак Војводине и шампион Србије, као и шампион Србије на школском првенству. Марија је априла месеца учествовала са репрезентацијом Србије на Европском првенству у самбоу, које је одржано у Хаифи у Израелу, где се истакла титулом вицешампиона Европе. Такође је на Европском првенству била најуспешнији такмичар из Србије, јер је била једини такмичар из наше земље који се пласирао у финале Европског првенства. Поред тога, освајала је медаље на сваком турниру на ком је учествовала.

Овогодишњи најбољи пионир и пионирка су Андрија Михајловић, Теквондо клуб Еурошпед и Јелена Танацков, Џудо клуб Локомотива. Андрија је учествовао на многобројним турнирима, где је оставио свој траг као један од најперспективних теквондиста. Јелена је првакиња Војводине и шампионка Србије у категорији млађих пионирки и освајала је медаље на многобројним турнирима.


Награду за животно дело, однео је Драган Недељковић Кец, који предстваља Удружење женског фудбала Банат. Почео је у пионирима ФК Вршца, да би га на пријатељкој утакмици првих тимова ФК Вршца и Црвене звезде у предигри утакмице запазио Миљенко Михић, тада тренер првоg тима Црвене звезде, на чији позив одлази у Црвену звезду. Након две године враћа се у ФК Вршац и играјући за омладинце осваја са својим друговима титулу првака Војводине, а упоредо дебитује за први тим. Играо је за велики број тимова, а тренерску каријеру почео је у ФК Раднички Вршац, где је био тренер свих млађих категорија, а са пионирима осваја јесењу титулу у Квалитетној лиги Војводине. Касније је био тренер у ФК Вршац, БАК Бела Црква, Слога Пландиште, Вултурул Гребенац, Јединство Влајковац, Полет Избиште, Виноградар Гудурица, Караш Јасеново, Борац Велико Средиште и од 1999. године упоредо и тренер свог ОФК Баната чији је председник од оснивања до дана данашњег пуних 25 година. Упоредо је био и председник Јединства из Влајковца неколико година. Са ОФК Банат осваја многе пехаре у Србији и иностранству. у Вршцу. Учествовао је у стварању многих суперлигашких играча. Завршио је Вишу тренерску школу на ДИФ-у у Новом Саду и поседује тренерску А лиценцу. Свој живот посветио је фудбалу и увек са поносом истиче да је фудбал прва и највећа љубав његовог живота. Признање за подршку развоја спорта, добиола је компанија Мега Пак доо, у чије име је награду примио директор Зоран Костадинов.

Како традиција налаже, представљене су и вршачке спортске наде којих је ове године било више него икада, а награде су додељене: Николини Вукић- Плесни студио Mиленијум, Мили Ђуровић- Плесни студио Mиленијум, Ивани Дошен-Планинарско-скијашки клуб Железничар, Милошу Талпешу - Планинарско-скијашки клуб Железничар, Лени Радивојевић - Бадминтон клуб Фанатик, Борису Билбија - Бадминтон клуб Фанатик, Максиму Канурски - Атлетски клуб Атина, Елени Ђукић - Атлетски клуб Атина, Лени Лаушев - Кик бокс Фајтер 013, Филипу Филиповић - Кик бокс Фајтер 013, Луки Живковић - Теквондо клуб Вршац, Мии Рангелов - Теквондо клуб Вршац, Нађи Орешан - Соколско друштво Вршац, Миљани Каракаш - Соколско друштво Вршац, Лани Орта - Одбојкашки клуб Вршац, Стефану Рајилићу - Рукометни клуб Младост, Михајлу Вишацком - Рукометни клуб Младост, Вуку Јездимировићу - Карате клуб Вршац, Ани Ђокић - Спортско удружење скијаша Снов тим, Петру Мандићу - Спортско удружење скијаша Снов тим, Јовани Вуковић - Боксерски клуб Ринг 013, Вукашину Вуковићу - Боксерски клуб Ринг 013, Луки Лазовићу - Теквондо клуб Торнадо, Дуњи Марић - Одбојкашки клуб Банат, Виктору Рабијцу - Одбојкашки клуб Банат, Александруу Улман - Шах клуб Прогресул Влајковац, Луки Ђукић - Шах клуб Прогресул Влајковац, Бранку Милошевић - Мачевалчки клуб Карика, Вељку Чанковићу - Кошаркашки клуб Вршац, Лени Константинов - Вршачки атлетски клуб 1926, Милораду Прунићу - Вршачки атлетски клуб 1926, Алексеју Гајти - КЈБВС Гошинкан, Филипу Попошилову - КЈБВС Гошинкан, Владану Милетићу - Џудо клуб Локомотива, Душау Ђекић - Џудо клуб Локомотива, Нађи Орлић - Стонотениски клуб Вршац, Браниславу Рендулици - Стонотениска академија Mиленијум, Александару Лацковићу - Академија фудбала Кристал, Немањи Печеничић-Академија фудбала Кристал, Рељи Николићу - Кошаркашки клуб Tower, Сергеју Тадићу - Кошаркашки клуб Tower, Дуњи Молнар - Удружење женског фудбала Банат, Маши Агатоновић - Шах клуб Бора Костић Вршац, Милошу Рендулићу - Шах клуб Бора Костић Вршац, Јовани Митровић - Спортско удружење Супер стар акро денс клуб, Цвети Стјепановић Дондур - Спортско удружење Супер стар акро денс клуб, Лани Грбић - СТК Јединство Влајковац, Видану Клашњи - Теквондо клуб Еурошпед, Нађи Николин - Теквондо клуб Еурошпед, Невени Гуга - Теквондо Центар Уљма. 

Град Вршац