Уручене награде „Васко Попа“ у Вршцу
Агенција Ђорђевић из Вршца, уз подршку Града Вршца, покровитеља и дародавца и компаније "Sensal Capital" из Београда,  у Свечаној сали Градске куће, одржала је 29. Свечану доделу књижевне награде „Васко Попа". Награда "Васко Попа", најугледнија награда за поезију у Србији, додељена је Ани Ристовић за збирку песама "Ту" у издању "Архипелаг" Београд, која се састоји од Повеље с Попиним ликом, рада академског сликара Милана Блануше и новчаног износа.


Свечаном догађају присуствовала је градоначелница Драгана Митровић, која је пожелела присутнима добродошлицу на данашње свечано уручење најпрестижније награде за поезију у нашој земљи, која носи име једног од највећих домаћих песника свих времена, уметника који је задужио наш град, књижевника који је своје место нашао међу 100 најзнаменитијих Срба, Васка Попе и уручила награду ауторки најбоље новообјављене књиге песама.


"Град Вршац верно чува успомену на свог великана и данас са поносом по 29. пут додељује књижевно признање које носи његово име. Ова престижна награда један је од израза поштовања према великом уметнику, али и подстицај за све оне који теже да иду Васковим стопама. Од срца честитам овогодишњој добитници, песникињи Ани Ристовић, на овом престижном признању, која је остала доследна делу Васка Попе и након више година упорности, успела да се избори са изузетно јаком конкуренцијом и у свој опус дода и ову награду. Желим да се најискреније захвалим свима вама који сте свих ових година, несебично давали свој допринос овом високом признању, посебно господину Ђорђевићу као једном од идејних твораца и организатора ове награде, као и од недавно, нашем драгом, почасном суграђанину, господину Ракочевићу који са својом породицом већ дужи низ година дарује део новчаног износа ове награде. Град Вршац ће и у будућности помагати и давати допринос да ова традиција остане у аманет будућим генерацијама, као један од знакова поштовања и сећања на нашег великана који је оставио неизбрисив траг у домаћој и светској књижевности, а већ наредне године очекује нас јубиларна 30. награда Васко Попа, коју ћемо обележити на посебан начин, великом Свечаном академијом", рекла је Митровић.Догађај су употпуниле рецитације из дела Васка Попе "Звездоданац", "Час из песништва", "Очију твојих да није", у изведби Тамаре Тамчи Тоскић, уводна беседа и обраћање оснивача и чувара награде, Драгољуба Ђорђевића, обраћање издавача "Архипелаг" Београд, Гојка Божовића и дародавца "Senzal Capital" Београд, Радета Ковачевића. Такође, стихове из дела "Небо", "После" и "Ово све", добитнице Ане Ристовић, пратиле су ток свечаности, која је завршена беседом награђене песникиње.Aна Ристовић рођена је 1972. године у Београду, а завршила је српску књижевност и језик са општом књижевношћу на Филолошком факултету у Београду. Објавила је књиге песама Сновидна вода (1994), Уже од песка (1997), Забава за доконе кћери (1999), Живот на разгледници (2003), Око нуле (2006), П.С. (изабране песме, 2009), Метеорски отпад (2013), Нешто светли (изабране и нове песме, 2014). Добитница је "Бранкове награде", награде "Бранко Миљковић", награде Сајма књига у Игалу, немачке награде "Hubert Burda Preis", за младу европску поезију, награде "Милица Стојадиновић Српкиња", као и "Дисове награде" за целокупан песнички опус. Поред тога што пише поезију, Ана Ристовић преводи са словеначког језика, са којег је до сада превела више од двадесет књига савремене словеначке прозе и поезије.


Извор-Град Вршац