УСПЕШНО ЗАВРШЕНА БЕСПЛАТНА ЛЕТЊА ШКОЛА ПРОГРАМИРАЊА
У Вршцу је протеклог викенда успешно завршена бесплатна летња школа програмирања, коју је уз подршку Владе Републике Србије, организовала Фондација Петља, у сарадњи са Програмом Уједињених нација за развој (УНДП) и Министарством просвете, науке и технолошког развоја.

У два осмодневна термина, од 12-28. августа, 100 деце, од којих 74 дечака и 26 девојчица, из 33 града и општине, имало је прилику да научи основе рачунарства, сазна како је радити у ИТ индустрији и које све могућности имају за развој каријере у овој области.

"Кроз рекреативне активности попут излета, квизова и вечери друштвених игара, ученици и ученице су се дружили и упознали Вршац и околину. Полазници и полазнице Летње школе програмирања имали су сво време боравка обезбеђен смештај и исхрану на бази пуног пансиона у „Дому ученика средњих школа Вршац“, док се настава одвијала у школском центру „Никола Тесла“. Програм школе прилагођен је предзнањима ђака који су у њему учествовали и према томе су формиране групе и организован рад." изјавио је Мирослав Лепир, члан Градског већа за образовање.

Летња школа програмирања покренута је на иницијативу председнице Владе Републике Србије, као наставак подршке за дигиталну трансформацију привреде и друштва кроз увођење информатике у основне школе, отварање ИТ одељења у гимназијама и друге сличне иницијативе.

Летњу школу организовала је Фондација Петља, у оквиру пројекта „Изградња кључних рачунарских компетенција – ка радној снази будућности“, који је подржан од стране Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Владе Републике Србије, а спроводи се у партнерству са УНДП.  

Извор: vrsac.com