Вршац међу десет градова у Србији који прелази на коришћење обновљивих извора енергије

Министарства рударства и енергетике саопштило је да ће 10 градова и општина у Србији, преласком на коришћење обновљивих извора енергије, кроз нови пројекат вредан 40.5 милиона евра, унапредити своје системе даљинског грејања и заштите животне средине.

Пројекат се спроводи уз финансијску подршку Европске банке за обнову и развој, Аустрије и Швајцарске. Међу 10 јединица локалне самоуправе које ће учествовати у програму је и Вршац, а ту су и Панчево, Бечеј, Богатић, Крагујевац, Краљево, Крушевац, Ниш, Нови Пазар и Параћин.


„Овим пројектом настављамо са увођењем обновљивих извора енергије у сектор даљинског грејања које смо успешно започели изградњом топлана на биомасу, од којих су три већ пуштене у рад, а на четвртој ускоро почињу радови. Нове инвестиције обезбедиће да грађани имају поуздано и квалитетно грејање, а да топлане функционишу ефикасније, да користе зелену енергију и истовремено чувамо животну средину“, изјавила је министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић.

Додала је да ће се пројектом финансирати зелене технологије у системима даљинског грејања, пре свега топлотне пумпе, соларни колектори, геотермална енергија, као и аутоматизација топлотних подстаница, како би планирани пројекти остварили максималну ефикасност.

Како је наведено, након реализованих улагања, топлане у 10 изабраних локалних самоуправа производиће око 115 гигават часова топлотне енергије из обновљивих извора енергије, а укупна количина топлотне енергије произведене из обновљивих извора у Србији повећаће се са садашњих 95 на 210 гигават часова.

Потрошња примарне енергије смањиће се за додатни 61 гигават час применом мера енергетске ефикасности, а пројекат ће допринети и бољој заштити животне средине, кроз смањење годишње емисије СО2 за 14.600 тона.

Извор-еВршац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *