ВРШАЧКО ГКУД -ЛАЗА НАНЧИЋ- КОНЦЕРТОМ ПРОСЛАВИЛО 103 ГОДИНЕ ПОСТОЈАЊА

Најстарије Градско културно уметничко друштво "Лаза Нанчић", поводом 103 године од оснивања, одржало је традиционални пролећни наступ на великој сцени Народног позоришта Стерија.

Своје умеће су показале плесачке групе овог друштва, предшколци из школице фолклора, два дечја ансамбла и припремни ансамбл. Поред домаћина, на сцени су били и чланови КУД "Ђура Јакшић", из Павлиша, са две тачке "игре из Шумадије" и "игре из Димитровграда".

ГКУД "Лаза Нанчић" одушевило је публику са осталих 11 тачака наступа. Ређале су се игре и сценографије из Војводине Босилеграда, Лечве, Ниша, Груже, Лесковца, Неготина, Гњилана, влашке игре... ГКУД "Лаза Нанчић" данас, кроз у фоклорну, оркестарску и певачку секцију, броји преко 300 активних чланова. Гостују на државним смотрама фолклора и освајачи су бројних домаћих и међународних награда из домена фолклора и традиције. Од оснивања, кроз друштво је прошло више од 10.000 чланова свих узраста.

Градско Културно Уметничко Друштво "Лаза Нанчић" почело је са радом 1919. године, под именом "Васа Пелагић". Током свог постојања мењали су се називи друштва. Од 1924. године друштво је радило под именом Абрашевић, да би 1947. године променило име у Жарко Зрењанин, под којим је радило више од пола века. Године 2000. друштво добија садашњи назив "Лаза Нанчић", у чијој се родној кући и налазе просторије друштва.

Извор: vrsac.com