За власнике станова замена подводомера обавезна

ЈКП „Водовод и канализација” наводи у саопштењу да је корисницима својих услуга у стамбеним заједницама где се у становима потрошња воде мери преко главног и регистрованих подвомера, а нарочито у зградама изграђеним од 2005. године које су у условима изградње имале обавезу да сваки стан има појединачни водомер, у мају 2022. године упутило обавештење да је неопходно да у што краћем року власници станова замене мерне инструменте који мере проток воде – подводомере, како би се прецизно мерила потрошња и издавао рачун на основу тачних података. У обавештењу је назначен датум истека баждарног рока мерила сваком кориснику понаособ, информација о законским обавезама, као и смернице на који начин може да се изврши замена.

Исто обавештење о неопходној замени је послато и управницима стамбених заједница како би координисали око ове акције и помогли у организацији замене подводомера.

Већи део суграђана који имају овакав начин мерења утрошка воде је заменио своје подводомере новим баждареним док се мањи део опире својој обавези која је изричито законом о метрологији и комуналним делатностима прописана.

  • Како многи корисници нису заменили своје подводомере, обавештавамо да у току ове недеље могу очекивати надзор метролошке инспекције која ће извршити контролу и изрицати казнене мере до отклањања утврђених неисправности и недостатак, додаје се у саопштењу Водовода и канализације.

Ово Предузеће апелује да власници станова којима се мери потрошња воде преко подводомера (обично се налазе на њиховом спрату) изврше своју законску обавезу и замене бројила којима је истекао баждарни рок, како би избегли казнене мере метролошке инспекције. На овај начин би ЈКП „Водовод и канализација” могло да врши обрачун утрошка на основу потрошње, коју мери исправан водомер и у гарантном је баждарном року.

Извор-013инфо.рс

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *