Завршени „Дани Преображења“ у Уљми

Протеклог викенда у Уљми, одржани су традиционални „Дани Преображења“ поводом сеоске славе. Манифестацију је пропратио изузетно велики број учесника и посетилаца који су имали прилике да уживају у веома богатом и разноликом програму.
Манифестација је започела традиционалним Преображенским рапид турниром у шаху за децу. Учествовало је око 50 деце из Уљме и околине, као и гости из Румуније, Руме, Панчева. Победницима су уручени пехари и дипломе, а сви остали учесници су добили захвалнице за учешће. Након завршетка турнира сви учесници са пратиоцима су посетили манифестацију у центру села.

„Преображенски котлић“ – такмичење у кувању рибље чорбе је било најбројније такмичење тог типа које је икада одржано у Уљми. Учествовало је 46 екипа, које су испуниле главни парк у Уљми. Прво место припало је екипи Болић Милана, друго екипи Недовић Владимира и треће екипи Марковић Драгише, сви из Уљме. Циљ такмичења је превасходно било дружење, тако да су победници добили пехаре и дипломе, а сви остали захвалнице за учешће. Сви учесници и посетиоци су били задовољни организацијом, а атмосфера у препуном главном парку је била феноменална. Након проглашења победника сви су остали на дружењу до касних вечерњих часова.

Око 20 Удружења жена је учествовало на такмичењу „ Слане пите“ и такмичењу за најуређенији штанд. Учешће на такмичењу су узела удружења са територије Града Вршца и околних општина. У такмичењу „Слане пите“ победило је Удружење жена из Врачевгаја, друго место је припало Удружењу жена из Избишта, а треће место Удружењу жена из Јасенова. За најуређенији штанд проглашен је штанд Удружења жена из Јасенова. Друго место је припало Удружењу жена Избиште, док је треће место заузео штанд Пољопривредног газдинства Фиљка Зорана из Уљме. Штанд који је посебно привукао посетиоце била је изложба „Светковина Преображења - Преображење Господње“ Грнчарија, Преображај из елемената земље у употребним предмета, излагача Радована Бешине.

Такође, традиционално, одржане су и Преображенске уличне трке, на којима је учествовало око 60 деце из Уљме. Трке су одржане у улици Добривоја Миркова и истима је присуствовало око 50 посетилаца. Сваки учесник добио је медаљу, а за победнике су биле обезбеђене медаље и дипломе.

На ликовној колонији која је организована у сарадњи са Атељеом „Даћевац“, учествовало је око десетак деце, који су осликавали Уљманску Православну цркву. Такође, одржано је и предавање у вези уметности и сликарства. Уз дружење и забаву, настала су нова уметничка дела, а сви учесници су добили захвалницу за учешће.

Културно-уметничко друштво „Бранко Радичевић“ организовало је концерт. Том приликом су угостили Културно-уметничко друштво „Гај“ из Гаја. Концерт је трајао више од једног сата, одржан је на кошаркашком терену, а гости и препуне трибине били су задовољни приказаним програмом и атмосфером на самом концерту.

Манифестација је затворена у недељу увече, када је за децу организована пројекција филма. Пројекција филма је била у парку испред Основне школе, у идиличној атмосфери, где су деца седела на балама сламе и ћебадима на трави. Пројекцији је присуствовало преко 100 деце, која су уживала у дружењу, атмосфери и самом филму.

Манифестацију је у суботу обишла градоначелница вршца Драгана Митровић која је посетила све штандове и разговарала као са учесницима који су представили своје рукотворине, тако и са мештанима Уљме коки су изложили своје потребе и идеје идеје за даљи развој овог села. Градоначелница је посебно истакла да је поносна што је на захтев мештана, асфалтиран пут до Уљманских винограда и најавила скори завршета изградње и стављање у пуну функцију спортске дворане у Уљми, а као приоритетни план у будућности истакла изградњу мреже фекалне канализације у Уљми, Избишту и Влајковцу.

Град Вршац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *