ЗАВРШЕНИ РАДОВИ У ДВОРИШТУ АМЕРИЧКИХ ЗГРАДА

Маја Витман, градска менаџерка, обишла је двориште у Америчким зградама и нагласила да је од великог значаја била директна комуникација са суграђанима који су свакодневно активно пратили радове и имали низ добрих сугестија и примедби и да се велики број текућих проблема решио управо имплементирањем поменутих сугестија:

– Након 60 година од изградње стамбених објеката у дворишту Америчких зграда, није било значајних улагања. Ово је капитална инвестиција, али не само у финансијском погледу изведених радова финансираним директно из буџета града, већ и капитал који се мери задовољством људи који овде живе. Индиректно изведеним радовима подигнута је и вредност саме имовине власника станова. Међу највећим проблемима дворишта у Америчким зградама је била недостајућа атмосферска канализација. Услед падавина вода није имала куда да отиче.

Девастиран асфалт, бетонске плоче, јавно осветлење било је бесмислено и поправљати. У дворишту није билo пешачких стаза, уређених паркинг места, а до зеленог острва често се није могло доћи. Целокупном реконструкцијом смо све ове недостатке отклонили. Радовима смо реконструисали водоводну мрежу, фекалну канализацију и изградили комплетно нову кишну канализацију. Kишна канализација је спојила двориште дуж Улице Бранка Радичевића на реципиент у Улици Светозара Милетића.

Постављено је 13 нових стубова јавног осветлења и задржана су три стара. На расвети дечјег игралишта додатно ћемо порадити. Показало се да је осветљај мањи због задржавања крошњи постојећих стабала. Орезивањем би утицали на умањење хладовине на дечијем игралишту, што нисмо желели.

Највероватније уградњом лира ће проблем бити решен, али то ће струка најбоље проценити. Радови су нешто дуже трајали због проблематике са подземним инсталацијама, те смо посебно задовољни радовима целокупне саобраћајнице са пешачким стазама. У међувремену смо имали два пута интензивне пљускове, практично је извршена проба и нова атмосферска канализација је покупила сву воду.

Постављена је нова саобраћајна сигнализација што је изузетно важно за безбедност свих учесника у саобраћају и зато смо уградили 250 сигурносних стубића као додатну заштиту. Изграђено је 42 паркинг места, од је чега 4 паркинг места за потребе лица са инвалидитетом.

Такође, са горњег паркинга из правца Улице Бранка Радичевића урадили смо рампу како бисмо омогућили људима у колицима и мајкама са бебама лакшу комуникацију. Најлепше је дечје игралиште са тартан подлогом, као и два стола за шах са клупама. Имамо и додатних захтева да поставимо љуљашке и клацкалице. У сарадњи са ЈKП “Зеленилом” видећемо у наредној години и да тај садржај урадимо. У јесењем периоду, крајем октобра или у новембру, како временски услови буду диктирали, извешће се радови на озелењавању. Водили смо рачуна о мобилијару. Надамо се да ће их грађани чувати, овим путем и апелујемо на њих. Мобилијар је одабран са пуно пажње.

Постављено је 12 клупи са наслоном, 6 без наслона и 10 корпи за отпатке. Уклоњено је некадашње зелено острво, те смо обележили 4 места за контејнере и могућност приступа возилу ЈKП ”Хигијена”. Грађани су се такође обратили и са захтевом за зонирање паркинг места, што сматрамо за апсолутно оправдану иницијативу.

Извор: pancevo.rs