2023. година- година јубилеја Националног савета словачке националне мањине у Србији

Национални савет словачке националне мањине ове године обележава јубилеј, 20 година од оснивања. Као наjвише тело Словака у Републици Србији, Национални савет има улогу да сарађује са министарствима, Владом Војводине и локалним самоуправама. Од како је, почетком 2023. године, конституисан нови састав Савета, одржана су четири састанка на којима су формирани одбори за информисање, образовање, културу и службену употребу словачког језика и писма. За председницу Националног савета тада је изабрана Душанка Петрак из Ковачице која je истакла да су одређене активности свих поменутих које ће бити реализоване у току ове године.


-Када је у питању одбор за образовање, циљ нам је да побољшамо квалитет образовања на словачком језку, превођење уџбеника, тестова и све оно што је неопходно да се настава одвија на словачком језику – истакла је Душанка Петрак, председница Националног савета словачке националне мањине.


Када је у питању култура, Петракова истиче да је и ове године предвиђен велики број садржаја, манифестација- од културно-уметничких до гастрономских, и све оне имају дугу традицију. Између осталих, ту су Кобасицијада у Бачком Петровцу, Белом блату и Падини, а када су у питању фестивали, њих осам се одржава сваке године. Национални савет је један од организатора.


-Ово је само део богатог културно-уметничког програма који ће се реализовати у току ове године. Пред нама су и договори о Словачким народним свечаностима који ће, ове године, бити одржани у Бачком Петровцу, средином августа- истакла је Петракова.

Подједнако активан је и одбор за информисање Националног савета словачке националне мањине и то кроз недељник „Хлас људу“, чији су оснивачи. Како истиче Петракова, Савет помаже у модернизацији рада запослених у поменутом недељнику, те ће од ове године осим у штампаном, вести на словачком бити и у електронској форми. Такође, најавила је и бројне конкурсе за новинаре и студенте, као и организацију семинара у циљу побољшања квалитета вести које се пласирају путем медија на словачком језику.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *