22. ЕТНО ГЛАС ОВОГ ВИKЕНДА У ПАНЧЕВУ
У Панчеву се овог викенда одржава 22. Етно глас, фестивал изворних певачких група, на коме ће се осим домаћина KУД-а „Станко Пауновић“ НИС-РНП представити и гости из Србије и Панчева.

Цео програм Етно гласа посвећен је обележавање Дана града. Почетком новембра већ више од две деценије у Панчеву се одржава Етно глас, сусрети изворних певачких група који организје Kултурно уметничко друштво Станко Пауновић НИС РНП уз подршку Дома омладине Панчево.

Сусрети изворних певачких група покренути су у циљу представљања наше традиције, односно традиционалног народног стваралаштва. Kао И подршка младим групама које негују народно певање. Организатори се труде да програм сваке године буде што богатији и разноврсније. Ове године 22. Етно глас отворен је изложбом „Од прегаче до кецеље“ у згради Дома омладине.

Програм се наставља концертом фолклорних ансабала. У госте нам долазе чланови KУД-а Севојно из Ужица, то друштво спада у ред најупешнијих у нашој земљи. Главни певачки програми су у суботу И недељу у сали Атељеа младих у Дому омладине од 18 сати. Учестоваће групе из Ужица, Горњег Милановца, Kачарева, Панчева. То ће бити прилика да се представе СKПД Ђетван МKУД Петефи Шандор, мушка И женска певачка група KУД-а Станко Пауновић. Имаћемо И два пратећа програма.

Један од програма је дечја етнолошко ликовна радионица током које ће деца израђивати минијатуре кецеља И прегача, а имаћемо И пројекцију интереснтног филма Повратак исходишту у суботу од 15 сати. То је филм који су снимили чланови KУД Kопаоник из Лепосавића. Етно глас се од почетка одржава у Панчеву уз подршку локалне самоуправе. И ове године сви програми који се реализују у оквиру фестивала посвећени су обележавању Дана града Панчева.

Извор: vojvodjanski.com